Няма опасност от замърсяване на българското Черноморие след взривяването на

...
Няма опасност от замърсяване на българското Черноморие след взривяването на
Коментари Харесай

Чистотата на морето се следи и от Висшето военноморско училище във Варна

Няма заплаха от замърсяване на българското Черноморие след взривяването на язовирната стена на Нова Каховка. Това демонстрира симулационната стратегия във Висшето военноморско учебно заведение, въз основата на която се прави разбор и прогноза за придвижването на замърсяването за 10 дни напред.

Данните демонстрират чисти води най-малко доникъде на юли. Седименти сe следят в морето, само че край украинския бряг. На базата на сателитни данни с огромна акуратност се правят симулации и се създават прогнози за напредването на седиментите. Те са изобразени с бели точки на екрана.

Експертите от Военноморското учебно заведение споделят, че равнището на река Дунав край Русе е спаднало с 3 метра, което значи, че се е насочила към делтата на реката с Черно море.

" На процедура се образуват две насрещни течения. Едното от водата на Дунав, а другото - от сезонната циркулация на морските води. Срещайки се, морското течение се завихря на Северозапад и Север и по този начин завърта евентуалните замърсители и ги задържа към момента, и ги задържа по прогноза до 12 юли до изключителната зона на Украйна. ", уточни капитан I сан Мирослав Цветков, ВВМУ “Никола Й. Вапцаров ".



След повече от месец не е ясно какво какви са замърсителите край Украйна.

" От спътника се виждат най-много седименти. Какво може да има полепнало по тези седименти, единствено измерванията на място могат да покажат ", сподели капитан Мирослав Цветков.

Специалистите са безапелационни, че няма по какъв начин всяко едно вероятно замърсяване в Черно море да се свързва с случая с " Нова Каховка ".

" Наблюдаваме интензивно и делтата на река Дунав посредством сателитни изображения с по-добра резолюция, следи се все още много мощен транспорт на седименти от Дунав към Черно море, може да се допусна, че в случай че към нашите води се появи някакво замърсяване, то най-вероятно ще е от река Дунав. "

В момента прогнози и разбори се правят въз основата на сателитни фотоси. Висшето военноморско учебно заведение разполага с техника, която е способна да улови възможните замърсители. В региона обаче се водят военни дейности и тази техника няма по какъв начин да бъде употребена там. ”

Наблюденията на водите и теченията в Черно море от специалистите на Висшето военноморско учебно заведение се вършат всеки ден.

Репортер: Деян Михайлов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР