Няма нужда всеки да е срещу всеки, важното е да

...
Няма нужда всеки да е срещу всеки, важното е да
Коментари Харесай

Петко Георгиев: Обединителен конгрес на “Възраждане” и БСП може да издигне Румен Радев за лидер

Няма потребност всеки да е против всеки, значимото е да са за България. Има такива, които са за Русия, което значи, че са срещу България. Вчера ни даде мотив президентът и му благодариха “Възраждане ”... Обединителен конгрес на “Възраждане ” и може да докара до избор на Радев за техен водач. Това предвижда в ефира на Дарик политологът Петко Георгиев.  

Припомняме, че в понеделник президентът наложи несъгласие върху изпращането на бронирана техника на Украйна. Така той върна за ново разискване в Народното събрание Закона за одобрение на Споразумението, с което България дава безплатно на Украйна БТР-и. Ветото провокира и вълна от политически реакции. В претекстовете е маркирано, че депутатите не са били задоволително осведомени с съответните параметри на дарението, което ги слага в неспособност обективно да преценяват дали предоставяната техника е с отпаднала нужда.

Елена Дариева, социолог от организация “Насока ”, акцентира, че в ръководството сега следим една вътрешна битка за превъзходство. “Тя има своите чисти конюнктурни учредения, доколкото следва да се запълват съставите на регулаторите, които са от дълго време с изтекли мандати ”, сподели още Дариева. 

Тя напомни, че съгласно българската конституция президентът се избира директно и той има упования, че поддръжката се дължи на неговата фигура, активност, “а се оказва, че чисто функционално той е с лимитирана роля. Затова българските президенти изпадат в рецесия да се опитат да надмогнат функционалностите, които им дава властта ”. 

Народното събрание стартира процедурата за промени в Конституцията – предложенията за промени в главния закон влизат в основаната за задачата парламентарна комисия. Основните промени са свързани със правосъдната промяна, ограничение на президента при съставянето на служебно държавно управление и отпадането на условието министрите и депутатите да са единствено български жители.

Петко Георгиев съобщи, че единствено конституционалисти могат да кажат дали може да бъде свален от власт, “но има от дълго време претекстове за искане на импийчмънт ”.

Дариева добави, че измененията в Конституцията засягат, които следва да бъдат разисквани, постановат ограничавания в пълномощията на президента. “Ще станем очевидци на следващата замяна на реплики сред президентството и изпълнителна власт ”, чака тя.

Политологът Петко Георгиев проучва дълбочината на връзката сред Радев и “Продължаваме смяната ” - там разломната линия беше войната в Украйна и позициите им.

“Няма подозрение, че Политическа партия са подмогнати от президента, само че от този момент по главен геополитически въпрос, а и освен по него, има непреодплими разлики сред тях. Възможно е Политическа партия да е надълбоко провален план на Радев, само че това е единствено нечиста сделка. Към днешната дата има държавно управление, което се управлява от Политическа партия и Демократична България и се поддържа и от Движение за права и свободи и което води България в вярната посока ”, заключи политологът. 

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР