Няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия

...
Няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия
Коментари Харесай

МС: Фалшива новина е, че приемаме 6000 мигранти заради Шенген

Няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България ще записва като страна членка на Шенген. Страната ни ще продължи, както и до момента, да ползва Регламента Дъблин, подписан преди 10 години. Това се показва в обява на формалната Facebook страница на Министерския съвет.

„ Успехът на България с присъединението към Шенгенското пространство, първо по въздух и вода, пристигна в среда на огромна дезинформация от страни, които желаят да отклонят страната ни от европейския ѝ път и от високия стандарт на живот за хората у нас. Как? С нормалния способ да всяват боязън и ненавист посредством подправени вести ", оповестяват от държавното управление.

„ Фалшива вест: България се е съгласила да одобри 6000 сирийци и афганистанци в договорка по нови условия на Австрия за повдигане на ветото за Шенген ", написа в обявата.

От Министерския съвет напомнят и какви са резултатите спазването на регламента през 2023 година, съгласно данните на Държавна организация за бежанците при Министерския съвет. Заявените входящи прехвърляния от Австрия към България са 193, като действително осъществените от тях са 113. Общо 55 от осъществените прехвърляния от Австрия към България са трансферирани посредством проведени 11 чартърни полета.

Разпределението на трансферираните лица през 2023 година по националности е както следва: Сирия – 69; Афганистан – 24; Мароко – 17; без поданство – един, Иран – един; Турция – един.

Борбата с дезинформацията ще бъде значима задача на държавното управление тази година. Добрата вест е, че по пътя към цялостната интеграция на България в Европа обстоятелствата обезоръжават подправените вести и пропагандата, показват още от Министерския съвет.

От края на март 2024 година отпада контролът на въздушните и морските граници с страните от Шенгенското пространство. Решението гласоподава Съветът на Европейския съюз (ЕС) с единогласие късно вечерта на 30 декември. По-рано същия ден Австрия подвигна ветото за приемане на България и Румъния, а седмица преди този момент нидерландският парламент смъкна дългогодишното си несъгласие против България, напомня Българска телеграфна агенция.

С тристранната декларация се поема ангажимент през 2024 година да се разиска дата и за премахването на инспекциите по сухопътните граници.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР