Няма нищо тайнствено в моето чувство за хумор на екрана.

...
Няма нищо тайнствено в моето чувство за хумор на екрана.
Коментари Харесай

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

" Няма нищо тайнствено в моето възприятие за комизъм на екрана. Направих единствено изпитание да открия няколко елементарни истини за човешката природа и си послужвам с тях в своята работа.

В основата на всеки триумф не лежи ли в действителност само познаването на човешката природа, без значение дали става дума за търговец, хотелиер, издател или артист? Най-доброто в моя поминък е това, което научих в Лондон от трупата на мима Фред Карно.

В своя театър той поддържаше живи всички типичен обичаи на театралния комизъм ", споделя Чарли Чаплин през 1930 година пред френския седмичник " Сине магазин ".

На 16 април се навършват 135 години от рождението на гениалния английски артист, режисьор и сценарист.

Светът отбелязва тази годишнина с поредност от събития, отдадени на великия комедиант. Берлин, Лондон, Женева, Париж, Ню Йорк са единствено част от градовете, в които ще има прожекции на негови филми в акомпанимент на оркестър.



Снимки: UPI/ Archives of Roy Export Co. Ltd. Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA

Музеят " Светът на Чаплин " във Веве, Щвейцария е подготвил специфична стратегия за посетителите, а пътуващи изложения ще бъдат показани в Испания, Италия, Белгия, Дания и Съединени американски щати.

България също се включва в празнуването на великия комедиант с гастрола на именития концерт- театър " CHAPLIN Pianissimo ", който ще бъде показан на 10 юни в София в зала " България ", на 12 юни в Античния спектакъл в Пловдив, на 15 юни във Фестивалния комплекс във Варна в границите на Международния сценичен " Варненско лято ".

В спектакълът звучи незабравимата музика на Чаплин, създавана през десетилетия за филми като " Хлапето ", " Великият деспот ", " Светлините на града ", " Треска за злато ".

Музикалните шедьоври на международното кино ще бъдат изпълнявани от световноизвестните пианисти Жан-Паскал Бентюс и Силвен Моризе, а петото дете на комика - Юджийн Чаплин ще се качи на сцената, с цел да ни напомни истории, свързани с великия му татко.

Зрелищният театър " CHAPLIN Pianissimo ", който ще гледаме в София, Пловдив и Варна включва мултимедия и специфичен фон, както и фрагменти от филми с незабравимия артист.
Кой е Чаплин
Чарлз Спенсър Чаплин е роден на 16 април 1889 година в Лондон. Баща му е пияч, а майка му има няколко престоя в подслон за психологично заболели. И двамата родители са били артисти.

Пробивът като артист Чаплин прави в Америка, където отива през 1910 година Там е видян от киностудио и снима къси филмчета.

Първият му огромен филм " Да заработиш прехраната си " излиза на екран през февруари 1914 година, а през май същата година е режисьорският му дебют с кино лентата " Застигнат от дъжда ", който го трансформира в същинска звезда в епохата на нямото кино.

Следват филми, музика, няколко брака и доста деца, обвинявания, че е поддържа комунистите по времето на макартизма, овакантяване на Америка и определяне в Европа, където си отива от света на 25 декември 1977 година на 88-годишна възраст в своето имение покрай Веве, Швейцария.

Чарлз Спенсър Чаплин основава над 80 кино лентата, измежду които " Хлапето " (1921), " Парижанката " (1923), " Треска за злато " (1925), " Цирк " (1928), " Светлините на огромния град " (1931), " Модерни времена " (1936), " Диктаторът " (1941), " Светлините на рампата " (1952) и други Носител на Международна премия за мир (1954) и на премията " Оскар " за кино лентата " Светлините на рампата " (1953), както и на две почетни награди " Оскар " (1929,1972).

По мотив годишнината на Чаплин Българска национална телевизия през цялата седмица вечер от 20.30 ч ще покаже неговите филми по Българска национална телевизия 3. В програмата са включени шедьоври като " Великият деспот ", " Светлините на рампата ", " Хлапето ", " Циркът ", " Светлините на града ", " Модерни времена ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР