Няма нищо по-добро за коледния дух от празничния базар.Въпреки че

...
Няма нищо по-добро за коледния дух от празничния базар.Въпреки че
Коментари Харесай

Най-добрите коледни базари в света за 2022 г.

Няма нищо по-добро за коледния дух от празничния базар.

Въпреки че тази наклонност поражда във Виена - първият регистриран декемврийски базар в града е извършен през 1298 година, през днешния ден тя се еразпространила по целия свят, написа.

Всъщност, някои коледни базари през днешния ден са толкоз известни, че се трансформират в туристически дестинации сами по себе си, показва CNN Travel.

През последните няколко години редица от тях бяха принудени или да понижат, или да анулират всички празненства заради пандемията от Ковид-19. По-голямата част обаче се завръщат през 2022 година

Ето някои от най-хубавите коледни базари по света тази година.

Wiener Christkindlmarkt, Австрия

С езда на северни елени, гигантско виенско колело и класическа рождествена сцена, магическият театър, наименуван коледен базар на Виена, капсулира фантастично празничния дух.

Въпреки че има към 20 коледни базара в австрийската столица, всред които да избирате, Wiener Christkindlmarkt, който се организира пред кметството, или Rathausplatz, е едно от най-старите и обичайни събития.

Известен още и като Коледен базар на виенските фантазии, базарът тази година ще предложи по-големи площи, отдадени на по-малките гости, в това число детска ледена пързалка от 150 квадратни метра. Поставя се мощен фокус и върху устойчивостта.

Известното дърво на сърцата - гигантско кленово дърво, украсено със стотици блестящи сърца, е любимец на посетителите и превъзходен декор за фотоси. Има и над 150 щанда, предлагащи вкусни лакомства, като австрийски салами и джинджифилови бисквити, дружно с домакински коледен пунш.

Wiener Christkindlmarkt тази година ще се организира от 19 ноември до 26 декември.

Коледен базар в Базел, Швейцария

Трудно е да се откри дестинация, в която Коледа е по-магична от Швейцария. Повечето швейцарски градове са съвсем завладяни от празнични базари по това време на годината и атмосферата е невероятна.

Коледният базар в Базел е най-големият и може би най-хубавият. Разделен на две разнообразни секции на Barfusserplatz и Munsterplatz, той се състои от близо 200 приказно декорирани сергии, продаващи коледни подправки, украшения и свещи.

Семейните атракции включват коледната приказна гора на Munsterplatz с действия, като накичване на меденки и свещи, работилница съсзвезди и празнично влакче.

Коледният базар в Базел отваря порти на 24 ноември и ще продължи до 23 декември.

Коледният базар в Страсбург, Франция

Един от най-старите коледни пазари в Европа – този в Страсбург, стартира да се организира през далечната 1570 година, само че от този момент се е развил доста.

Разпръснат на повече от 10 места, в това число част от обекта на международното завещание на ЮНЕСКО Grande Île, извънредно известният базар осветява града с хиляди блещукащи коледни светлини и празнични орнаменти.

Преди Ковид към два милиона души годишно посещаваха събитието, което включва стотици дървени хижи, продаващи всичко - от украшения и дарове до локално елзаско вино.

Place Klebe е може би най-популярното място с помощта на огромното коледно дърво. Но посетителите ще открият доста вълшебен гледки, до момента в който се скитат из тесните улички и красивите площади на града.

Коледният базар в Страсбург стартира от 25 ноември и продължава до 24 декември.

Brussels Winter Wonders,Брюксел, Белгия

Брюксел в действителност оживява по време на Коледа с помощта на Winter Wonders, което наподобява повече на фестивал, в сравнение с базар.

Годишната приказност, която се простира през Bourse, Place de la Monnaie, Grand Place, Place Sainte Catherine и Marche aux Poissons, е едно от най-големите и известни събития в Белгия.

Светлинно и звуково шоу, пързаляне с кънки на лед и панаирни разходки са измежду дейностите, на които да се насладите. Посетителите могат да прегледат към 200 хижи, предлагащи глювайн, белгийски бири и вафли, и да се взират с учудване в голямото коледно дърво, издигнато на Grand Place.

Brussels Winter Wonders ще продължи от 25 ноември до 1 януари 2023 година

Коледни базари на Стария градски площад и Вацлавския площад, Прага, Чехия

Да се ​​каже, че Прага дава всичко от себе си на Коледа, е подценяващо. Столицата на Чешката република е самото определение за зимна страна на чудесата по време на празничния интервал.

Въпреки че няма дефицит на базари в целия град, главните се намират на Стария градски и Вацлавския площад. За благополучие, тези места са единствено на няколко минути пешком едно от друго, тъй че празнуващите могат елементарно да посетят и двете в един ден.

Старият градски площад предлага безкрайни занимания под формата на представления онлайн, танцови представления и креативен работилници, до момента в който Вацлавският площад е страховит за ръчно направени дарове и локални лакомства, като клобаса (чешка наденица) и греяно вино.

Пазарите ще продължат от 26 ноември до 6 януари 2023 година

Fira de Santa Llucia, Барселона, Испания

Датиращ от 1786 година, Fira de Santa Llucia започва като еднодневно събитие в чест на празника на Санта Лусия, който се пада на 13 декември, развивайки се до триседмичен панаир.

Провеждан тъкмо пред катедралата в Барселона, оживеният базар е разграничен на четири разнообразни секции. Първата е Рождество Христово, на която посетителите могат да си купят украшения и фигурки. Предлагат се естествени и изкуствени дървета и разнообразни типове растения.

Разделът за занаяти включва ръчно направени артикули и бижута, до момента в който Simbombes е предопределен за музикални принадлежности.

Има и доста празнични действия, като описване на истории, коледен церемониал и caga tio - голямо коледно образувание в жанр пинята, от което се разсипват бонбони и дарове, когато го ударите с пръчка.

Fira de Santa Llucia ще се организира от 25 ноември до 23 декември през 2022 година

I Mercati Natale, Пиаца Санта Кроче, Флоренция, Италия

Има какво да се види на този обаятелен базар, само че нищо не може да надмине красивия декор, състоящ се от францисканската базилика Санта Кроче.

Въпреки че този обичаен панаир се транспортира от Хайделберг, Германия до Флоренция всяка година, това е италианско събитие в доста връзки с помощта на пейзажа и многото локални лакомства, които се продават.

Със сигурност обаче няма дефицит и на джинджифилови сладкиши, щрудел и обичайните хайделбергски бисквитки Lebkuchen. Тези, които се разходят до близкия Пиаца дел Дуомо, ще бъдат „ почерпени “ с превъзходна сцена на Рождество Христово, както и с внушителна коледна елха.

I Mercati Natale стартира на 19 ноември и би трябвало да завърши на 18 декември.

Лесно е да се разбере за какво Загреб е определен за „ най-хубавата дестинация за коледен базар “ в онлайн анкетата на туристическия портал European Best Destinations в три поредни години.

Advent предлага подиуми на Рождество Христово онлайн, ледени статуи, концерти навън, изскачащи питейни заведения и коледен трамвай, цялостен с Дядо Коледа и неговите елфи.

Базарът в Загреб има и зона, отдадена на заниманията, където ще откриете възхитени веселяци, които танцуват на улицата, до момента в който ядат улична храна и слушат музика онлайн.

Advent в Загреб за 2022 година е планувано да продължи от 26 ноември до 7 януари 2023 година

Коледа в Тиволи, Копенхаген, Дания

Вдъхновението зад Дисниленд, този датски увеселителен парк и градина за развлечения е ослепително място за посещаване когато и да е на годината.

Но ще ви е мъчно да намерите място, което да е толкоз пленително, като градините Тиволи през празничния интервал. С над 1000 красиво украсени коледни елхи, панаирни атракциони и голям брой други занимания, това е зимно преживяване като никое друго.

Тази година събитието ще включва червеносърце, прожектиращо коледни истории, до момента в който голямо коледно дърво ще бъде издигнато на езерото Тиволи.

Ежегодното шествие на Лусия на 13 декември, в което повече от 100 девойки минават през градините, носейки свещи и пеейки, с цел да отбележат деня на Света Лусия, е необикновен акцент, дружно с фойерверките, които се организират сред 25 и 26 декември, както и в навечерието на Нова Година.

Коледа в Тиволи се организира от 19 ноември до 31 декември (паркът ще бъде затворен на 24 декември).

Коледен базар в Талин, Естония

Това е един от най-модерните европейски коледни базари. Разположен на площада на кметството на Талин, той е цялостен със сергии с обичайната естонска кухня, занаятчийски самун и занаятчийски произведения за продажба.

На фронта на развлеченията има въртележки, зимна пещера и Дядо Коледа, който се вози на шейна, теглена от елени.

Тази година коледен двуетажен рейс ще транспортира присъстващите до Стария град, където ще бъдат изложени най-малко 250 коледни елхи, както и разнообразни светлинни съоръжения. Посетителите ще бъдат зарадвани и с представления на танцови трупи и хорове.

Но както при доста сходни базари, коледната елха е главното събитие. Дървото на Талин се намира тук от 1441 година

Коледният базар в естонската столица би трябвало да се организира от 25 ноември до 8 януари 2023 година

Коледният пазар Skansen, Стокхолм

Разположен на остров Djurgarden в най-стария музей навън в света, това е прелестен експонат на шведската просвета с малко добавена коледна магия.

Историческите къщи в музея са украсени с цветни украшения за случая и всички маси вътре са подредени за коледна вечеря.

Посетителите могат да създадат свои лични украси на коледни работилници, да вземат участие в постоянни демонстрации на занаяти или да се причислят към танците към елхата на площад Bollnäs - главното място на Skansen.

Коледният пазар е отворен в петък, събота и неделя от 26 ноември до 19 декември.

Tuomaan Markkinat, Хелзинки

Този прелестен скандинавски коледен базар се организира на Сенатския площад в Хелзинки, покрай статуята на император Александър II.

Централната част на Tuomaan Markkinat е винтидж въртележка, само че безбройните търговци, продаващи обичайни коледни деликатеси, глоги - финландската безалкохолна версия на греяното вино, и занаятчиите също са доста привлекателни.

По-младите присъстващи могат да посетят Дядо Коледа, който има своя лична дървена барака тук, и да се причислят към празнични действия, като накичване на коледни сладки. Хранителната част на базара е изключително впечатляваща, с голям брой топ заведения за хранене, от които да избирате.

Tuomaan Markkinat ще се състои от 1 декември до 22 декември.

Коледни базари на площад Vörösmarty и пред базиликата Свети Стефан, Будапеща, Унгария

Будапеща има два съществени празнични базара - пред базиликата Свети Стефан и на площад Vörösmarty.

На първия се събират тълпи, с цел да гледат постоянните 3D светлинни шоута, които се прожектират върху фасадата ѝ. Освен това има над 150 щанда със сладки лакомства, вино и предмети от сферата на изкуствата и занаятите.

Междувременно, пазарът на площада е ситуиран в сърцето на града и притегля над 800 000 гости годишно.

Основният му акцент нормално е голям адвент календар, върху който се отваря нов прозорец всеки ден от 1 до 23 декември, макар че фантастичните маджарски храни, които са подредени на щандовете му, също са изключително забележителни.

Пазарът на площад Vörösmarty би трябвало да работи от 18 ноември и до 5 сутринта на 1 януари 2023 година Този пред базиликата Свети Стефан ще стартира на 18 ноември и би трябвало да завърши на 1 януари 2023 година в 18:00 часа.

Christkindlesmarkt и Gendarmenmarkt, Германия

Зимните улични базари навън от дълго време се свързват с Германия, а европейската страна е дом на някои от най-старите и най-посещавани от тях. В столицата Берлин има към 80, от които да избирате, само че Gendarmenmark е може би най-известният.

Разположен сред Franzosischer Dom и Deutscher Dom, това е лабиринт от дървени колиби с наденички, греяно вино и джинджифилов самун, дружно с неповторими коледни дарове. Посетителите могат да се насладят на вечерни концерти с танцови и музикални осъществявания.

В Нюрнберг - втория по величина град в Бавария, известният Christkindlesmarkt съществува от 16 век. По време на коледния интервал на централния площад са издигнати към 180 щанда и целият регион кипи от раздвижване.

Базарът нормално притегля към два милиона души всяка година и безспорно е един от годишните акценти в Нюрнберг.

Christkindlesmarkt 2022 стартира на 25 ноември и приключва на 24 декември. Gendarmenmark стартира на 21 ноември и би трябвало да завърши на 31 декември.

Hyde Park Winter Wonderland, Лондон

Hyde Park Winter Wonderland е едно от най-дългоочакваните зимни събития в английската столица.

Любимият празник, чийто старт е комплициран през 2005 година, притегля големи тълпи всяка година с помощта на своите над 200 разходки, в това число огромно виенско колело с височина 70 метра, щандове за греяно вино и открита ледена пързалка - най-голямата във Англия.

Посетителите могат да вземат участие в семинари за скулптуриране на лед, да гледат циркова натрупа, да слушат музика онлайн в оживения бар Fire Pit или да се насладят на някои от многото храни, предлагани в Street Food Village.

Hyde Park Winter Wonderland е планувано да отвори порти на 18 ноември и ще продължи до 2 януари 2023 година

The Distillery Winter Village, Торонто

По-рано прочут като Коледния базар в Торонто, Distillery Winter Village е интимна и очарователна визия на обичайния европейски празничен базар.

Провежда се в историческия Distillery District и включва търговски кабини навън и продавачи на храна, пеене на коледни песни, лов на меденки и голямо коледно дърво.

Посетителите ще могат да намерят всичко - от занаятчийска храна през ръчно направени дарове до празнични питиета, на многочислените му щандове.

Distillery Winter Village 2022 ще е отворен всеки ден (с изключение на 25 декември) от 18 ноември до 31 декември.

Winter Village в Брайънт Парк, Ню Йорк

Всяка година Bryant Park в Манхатън се трансформира във превъзходна страна на чудесата за Winter Village. Известният базар навън е прелестна панорама с над 150 особено проектирани павилиона и открита безвъзмездна пързалка.

Барът на пързалката и залата за хранене The Lodge оферират еклектична композиция от заведения, дружно с открита бирена градина и коктейл бар. Извън Winter Village, фонтанът Джоузефин Шоу Лоуел е най-красив през зимата, когато постоянно замръзва.

Winter Village отвори порти на 28 октомври и е планувано да работи до 5 март 2023 година

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР