„Няма никакво съмнение, че всеки, който нарушава правилата на пътя,

...
„Няма никакво съмнение, че всеки, който нарушава правилата на пътя,
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Законът за движение по пътищата не трябва да нарушава конституционни права

„ Няма никакво подозрение, че всеки, който нарушава разпоредбите на пътя, би трябвало да заплати санкцията, която му е наложена за непозволено държание. Но е належащо доста деликатно да се следи използването на сходна наредба. “

Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент в предаването „ Важното, казано на глас “ по bTV радио.

Коментарът й бе в отговор на въпрос дали се нарушават правата на жителите с решението, водачите, които имат неплатени санкции към КАТ, да не могат да напущат страната, до момента в който не си платят задължението, като това се отнася и за останалите пасажери в автомобила.

Такъв надзор ще има на 8 от граничните пунктове, като на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина” към този момент работи от 3 юни насам. Според решението, водачите, на които за първи път се връчват наказателните постановления ще имат право да продължат пътя си и да създадат заплащане до 14 дни. Водачите, които са с влезнали в действие санкции би трябвало да платят на ПОС терминали на граничните пунктове, в най-близката банка, или да се разделят с книжката и талона на колата. За неплатени санкции ще се ревизират и останалите пасажери в колата. Така всички те ще би трябвало или да платят, или да се откажат от пътуването.

„ В тази връзка е значимо да отбележа, че все още при влизане или излизане от Република България на инспекция от страна на органите на Главна Дирекция „ Гранична полиция “ подлежеше само валидността на персонална карта или паспорт, с които пътуват жителите “, уточни омбудсманът. Доц. Ковачева напомни също, че през 2011 година някогашният омбудсман господин Константин Пенчев  Константин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 година приключва Юридическия факултет е сезирал Конституционен съд за сходен проблем – да не се издават персонални документи на жители, в случай че те не са платили своите налози. „ Упражняването на конституционни права не може да бъде обвързвано с осъществяването на отговорности. Удовлетворяването на съответно откритите обществени и частни отговорности би трябвало на първо място да бъде ориентирано не към санкциониране на личността на длъжника, а неговото имущество. И в тази ситуация е значимо да напомним, че конституционното право на свободно напредване и правото да напуснеш страната, когато решиш, са съществени права, в това число обезпечени и от правото на Европейския съюз “, безапелационна бе Ковачева. (Съгласно член 35, алинея 1 от Основния закон, всеки има право свободно да избира своето местопребиваване, да се придвижва по територията на страната и да напуща нейните лимити. Правото да се напуща страната може да се лимитира със закон, единствено за отбрана на извънредно значими публични ползи – от естеството на националната сигурност и националното здраве или за отбрана на правата и свободите на други граждани).

„ Налаганите ограничавания, от страна на страната, следва да бъдат съобразени с правилото на пропорция на мярката, в това число и по отношение на решението за какъв размер санкции ще се ползва наредбата. Да не приказваме, че в случай че се сложат ПОС терминали, това значи, че има очакване, че всеки жител има дебитна или кредитна карта, с цел да заплати на място. Представете си едно семейство с две деца, с бюджет за отмора, на границата ги стопират и половината от парите им отиват да си платят санкцията, с цел да продължат, или да би трябвало да продължат пешком “, даде образец омбудсманът. „ Безспорно е, че неизрядните водачи следва да бъдат глобени, според законовите разпореждания, само че проблем с по този начин въведената система поражда в случаите, когато жителите не са били известени за издадените наказателни постановления и същите не са им връчвани по надлежения ред, с цел да могат да заплатят наложената им санкция или вероятно да апелират постановленията. Съгласно член 58 алинея от Закона за административните нарушавания и санкции, в случай че нарушителят не е открит на посочения от него адрес и новият му адрес е незнаен, наказващият орган може да означи това върху наказателното разпореждане и то се смята за връчено от деня на отбелязването.

При това състояние, водачите на моторни транспортни средства биха се оказали в обстановка да не могат да продължат пътуването си, без да им е била дадена опция да реагират по отношение на открито по надлежния ред осъществено от тях нарушаване на Закона за придвижване по пътищата “, съобщи доцент Ковачева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР