Няма недостиг на нито един медикамент, който се използва в

...
Няма недостиг на нито един медикамент, който се използва в
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Днес ще бъде зареден Хепарин за бременните по аптеките

Няма дефицит на нито един медикамент, който се употребява в лечебните схеми за лекуване на COVID-19, сподели пред публицисти министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов след среща с представители на Българския фармацевтичен съюз, на компании - дистрибутори на медикаменти и на Изпълнителната организация по медикаменти.

В страната има притеснителни сигнали за дефицит на лекарства и на нискомолекулярни хепарини за бременни, сподели още той и акцентира, че през днешния ден търговците на едро ще разпространят спомагателни количества " Хепарин " в аптеките.

Бременните би трябвало да отидат в аптеката с рецепта и с документ, удостоверяващ генетичното проучване, направено в лаборатория, доказващи потребността от нискомолекулярен хепарин, добави още министър Ангелов. По думите му до края на деня, на интернет страницата на ИАЛ ще има лист с аптеките, в които ще се популяризират нискомолекулярните хепарини.

В страната има задоволително азитромицин, увери министър Ангелов и изясни, че той в аптеките е с разнообразни търговски наименования. Пациентите, които имат потребност от лекуване с антибиотици, хепарини и дексаметазон се лекуват в лечебните заведния, а в тях няма дефицит на лекарства, акцентира той.

Опасни са самолечението и своеволното пиянство на антибиотици, даже може да е рисково за здравето, сподели още министър Ангелов във връзка появили се в обществените мрежи лечебни схеми за лекуване на коронавирусна зараза.

Наблюдава се свръхупотреба на антибиотици и това е една от причинита за неналичието им в аптеките, сподели проф. Асена Сербезова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз. Проф.Сербезова прикани лекарите да предписват генерични медикаменти, защото в този момент има 12 продукта, съдържащи веществото азитромицин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР