Няма недостиг на дървесина в населените места у нас, няма

...
Няма недостиг на дървесина в населените места у нас, няма
Коментари Харесай

Дървата за огрев: Грешни списъци, нелегален превоз, неясен добив

Няма дефицит на дървесина в обитаемоте места у нас, няма да има семейства, които ще останат на студено тази зима. Това сподели заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов пред Временна комисия за разглеждане на въпросите с дефицита и високите цени на дървата за огрев за отоплителен сезон 2022-2023 година

Държавата е правила инспекция по рецесията и спекулата с дървата поради високите цени на горивата. Все отново равносметката сочи, че в някои обитаеми места са обезпечени по-малко от обещаните 10 кубика, само че ще има спомагателна доставка.

На съвещанието на Комисията участваха кметове на дребни общини. Те желаеха информация за това какъв брой кубика дърва се добиват по места. Бе маркирано, че във всяка община има разнообразни цени на дървесината, както и че над 50% от превозващите дърва за огрев нямат документи, което ги оставя в сивия бранш. За проблемите в бранша приказваха кметът на община Карлово Богдан Богданов, Владка Кънева, община Пирдоп, кметът на Калофер Румен Стоянов и други.

Национално съдружие на общините свидетелстваха, че от 100 общини 15 могат да обезпечават със личен запас потребностите на локалните с дърва, останалите се обезпечават посредством поделенията на горските стопанства. Има обаче усложнения при добиването, означиха от НСОРБ. Проблемите са свързани с това какъв брой дървесина за огрев би трябвало да се добие от общинските гори, какъв брой от държавните гори. От Сдружението желаеха актуализиране на другите проекти за рандеман, както и създаване на по-добри пътища.

Временната комисия се съгласи да се извършат законодателни промени, свързани със снабдяването с дърва за огрев и периодите за това.

Като проблем от Министерство на земеделието показаха правенето на описите за доставяне с дърва за зимата. Те се правели от кметовете, само че незаслужено, " защото в една къща могат да живеят няколко семейства, в друга единствено едно и то да е презапасено ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР