Няма място за сравнение между китайските и българските мащаби във

...
Няма място за сравнение между китайските и българските мащаби във
Коментари Харесай

90-годишната жена, която даде 32 млн. долара на телефонни измамници

Няма място за съпоставяне сред китайските и българските мащаби във всяко едно отношение, а очевидно това е годно и що се отнася до закононарушенията с пари и по този начин наречените " ало измамници ". 90-годишна жена е излъгана с 32 милиона $ от телефонни измамници, представящи се за държавни чиновници. Случката се развива в Хонконг и съгласно местната полиция това е най-голямата записана телефонна машинация въобще, оповестява South China Morning Post, представен от " Гардиън ".

Възрастната жена живеела в имение в The Peak, най-луксозния квартал на Хонконг. Името й не се разгласява, само че излиза наяве, че още предишното лято нарушителите са се свързали с нея, в ролята на чиновници на китайската социална сигурност. Те са твърдели, че самоличността й е била употребена при тежко наказателно дело в континентален Китай.

Казали, че тя би трябвало да трансферира пари от банковата си сметка в такива, държани от проверяващия екип за предпазване и надзор. Няколко дни по-късно човек е дошъл в дома й със специфичен мобилен телефон и SIM карта, с цел да комуникира с подправените сътрудници по сигурността.

Така я убедили да направи общо 11 банкови превода.

В продължение на пет месеца старата дама е дала общо 250 милиона хонконгски $ (32 милиона долара) на измамниците, най-голямата сума, губена досега от телефонна машинация.

Полицията оповестява, че домашният асистент на старата дама пръв забелязал, че се случва нещо неправилно и подозрително, затова се свързал с дъщерята на работодателката си, която след това алармирала органите на реда.

Хонконг има една от най-високите концентрации на милиардери в света.

Много от тях са в преклонна възраст, което ги прави уязвими за измамници. Докладите за телефонни измами са се нараснали с 18% през първото тримесечие на 2021 година, като измамниците са прибрали към 350 милиона хонконгски $ (45 милиона щатски долара) за интервала.

През 2020 година полицията е разгледала 1193 случая на телефонни измами, при които са откраднати общо 574 млн. хонконгски $ (74 млн. долара). По същата скица – от хора, представящи се за чиновници на континенталната сигурност, предходната година 65-годишна жена е излъгана от 68,9 млн. хонконгски $ или 10 млн. $.

 
Оранжево небето, оранжев и градът: Пекин
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР