Няма кардинално решение с цената на тока. Ситуацията в близките

...
Няма кардинално решение с цената на тока. Ситуацията в близките
Коментари Харесай

Енергиен експерт не вижда кардинално решение с цената на тока

" Няма съществено решение с цената на тока. Ситуацията в околните години ще бъде, в случай че не същата, то доста близка до тази ". Това заяви  енергийният специалист Васил Начев пред Българска национална телевизия за високата цена на тока.

Начев изясни, че когато цената на тока в Европа е висока, няма по какъв начин в България да е по-ниска. Според него две неща би трябвало да се фиксират за цената на тока – неверната политика и картата на Европа, която наподобява тази зима, ще продължи да наподобява още няколко години. Има дебалансиран енергиен пазар и всяка година ще има сходна картинка, добави Начев.

Той означи, че има сбъркана политика, която води до актуалната обстановка с цената на тока. Крайно време е да се вкара екзистенциалния най-малко кой заслужава поддръжка и на какви равнища, акцентира Васил Начев, съгласно който единствено по този метод всеки ще знае по какъв начин да си направи сметката.
Цветелина Пенкова: Предстои определянето в Европейски Съюз на нуклеарната енергетика като зелена и устойчива (ВИДЕО)
" Един от главните причини против нуклеарната енергетика е какво се случва с нуклеарните боклуци. Оказва се, че има доста нови технологии и...

„ Ако всички консуматори бъдат пуснати на свободния пазар, не мога да намеря точната дума “, посочи енергийният специалист.

Той уточни, че всички краткотрайни ограничения би трябвало да бъдат съобразени, в противоположен случай ще получим наказания. Това, което може да бъде свалено от цената на тока е направено от КЕВР. КЕВР не може да реши въпроса, тъй като е просто един регулаторен орган, който е със задълбочени разбори какъв брой действително би трябвало да костват тока и парното, сподели Начев.

Той счита, че би трябвало да се търсят балансиращи мощности, а не базови мощности.

Според другия енергиен специалист - Явор Куюмджиев посочи, че спекулациите за това, че някои изнася и спекулира с цената на тока не са правилни. Принципните решения за цената на тока са на европейско равнище, а за България могат да се създадат дейности, които да понижат цената на електрическата енергия за бизнеса за дребен интервал от време, разясни Куюмджиев.
Проучване: 1/3 от българите пестят от отопление
Високите цени на газ, парно и ток към този момент месеци наред слагат под въпрос ще успеем ли да се оправим с високите си сметки през зимата, съ...

Той счита, че новото държавно управление няма да разреши да се излезе от свободния пазар. По думите му има няколко аргументи за високата цена на тока - високата цена на природния газ, зелените документи, отказването на Германия от Атомната сила и други. 

Според Куюмджиев няма различен избор с изключение на построяването на нови атомни централи. Той не е склонен с тезата на Васил Начев, че би трябвало да се търсят балансиращи мощности, а не базови такива. „ Единственият източник на евтина електрическа енергия е атомната и в случай че бяхме задоволително рационални да построим АЕЦ „ Белене “, в този момент щяхме да печелим колосални суми пари “, сподели в умозаключение Куюмджиев.

Още:

 

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР