Няма как икономическите проблеми в държавата да бъдат решени, чрез

...
Няма как икономическите проблеми в държавата да бъдат решени, чрез
Коментари Харесай

Д-р Ел Масри: С високи данъци можем да развиваме само сивия сектор

Няма по какъв начин икономическите проблеми в страната да бъдат решени, посредством повишение на налозите. Напротив, колкото по-достъпни по джоба на хората са те, толкоз по-успешно се събират и по-малко ще са работещите в сивия бранш, които ще ощетяват държавната хазна. Тя би трябвало да се зарежда от оборотите на междинната класа, само че с цел да ги има точно страната би трябвало да ги обезпечи.

Това сподели в ефира на Дарик доктор Зияд Ел Масри, по отношение на желанието на Министерски съвет за повишение на Данък добавена стойност и корпоративния налог. По думите му, това решение би било като смъртна присъда за огромна част от бизнеса, а друга би залитнала автоматизирано към сивия бранш. „ В същото време, в случай че ДДС-то стане 22%, а не 20%, както до в този момент тази разлика от 2% ще се заплати не от компаниите, а от жителите. Още преди месец разясних тук, в студиото на Дарик, че не е обикновено еврото да продължава да държи цена от 2 лв. и сходен подправен застой, ще ни се отрази пагубно от един миг нататък. Видно е, че България има сериозен проблем с огромния недостиг. Но да се търси по какъв начин да се „ запуши “ недостиг от 4 милиарда лева с най-непопулярната и губеща мярка – налозите, е като тропоска на разкъсан плат “, разяснява той.

Според доктор Зияд Ел Масри, политическите пристрастености в страната към този момент се отразят отрицателно и върху туристическия сезон, а първите индикации за това са изявленията в интернационалните медии, които дефинират Черноморието ни като неприятно съответствие сред качество на продукта и високи цени. В избора сред салата от 3 евро по турското Средиземноморие и 8 евро по българското Черноморие, мъчно ще задържим и родните туристи у нас.

„ Видима машинация е, че корпоративния налог в България е най-нисък. Например в Германия е 38% и когато го платиш, можеш да теглиш от налог облага с един % от горната страна като дял. А при нас доста от разноските, които на Запад признават на компаниите, в България не ги признават. Така дребното, в действителност става огромно и неизгодно за бизнеса. Щом са ни толкоз преференциални изискванията, за какво не виждаме всеобщо европейски компании да избират България, да записват компании тук, поради ниския ни налог?! “, пита той и добавя, че корпоративния налог у нас е дребен единствено очевидно, сравнявайки го с върха на пирамида от разноски, които се откриват в следствие.

„ Не единствено налозите са проблем, заради който вложителите не избират България. Има и други фактори – корупцията, недоверието в правосъдната система, след това е изкуственият налог облага. Ние сме връзка сред Изтока и Запада и би следвало да ни избират, само че не виждам у нас да има огромен напор на огромни компании, които да ни избират за своя индустриална база. Реално огромните знакови компании ги няма. В началото на 90-те години на предишния век имаше запитвания от знакови компании, само че след това се отхвърлиха. Избраха Македония, Турция… само че заобикалят България. Причината е, че ние не сме почтени с тях “, сподели още специалистът и ръководител на Българо-арабската бизнес асоциация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР