Няма информация колко данъкоплатци вече са платили по-високи данъци за

...
Няма информация колко данъкоплатци вече са платили по-високи данъци за
Коментари Харесай

Никой не знае колко данък ще се връща за имоти в курортите

Няма информация какъв брой данъкоплатци към този момент са платили по-високи налози за притежаваните от тях парцели в курортни селища, нито какви надвнесени суми би трябвало да връщат общините. Това съобщи шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, откакто във вторник на изключително съвещание на комисията гласоподава анулация на повишените данъчни ставки и връщане на старите. Поправката бе направена незабавно, откакто Конституционният съд разгласи за противоконституционно по-високото облагане на парцелите в курортите, които не са съществени жилища и не се отдават чартърен.

Всеки, който към този момент е платил по-високия данък ще може да избере дали общината да му възвърне надвнесената сума незабавно, или тя да му бъде прихваната от други общински отговорности, изясни Стоянова. Не е ясно и какъв брой ще изгубят общинските бюджети. От Националното съдружие на общините също обявиха, че не разполагат с такава информация.

Инициативата за по-високото облагане на жилища и вили в курортите пристигна от тогавашния вицепремиер Валери Симеонов, съгласно когото по този метод ще се удари сивият бранш в туризма и поне 200 млн. лева спомагателни доходи ще влязат в общинските бюджети. Според Менда Стоянова обаче тази прогноза е нереалистична. Тя призна, че методът, по който е въведено по-високото облагане на даден парцел, не подсигурява, че ще се обложи нелегален приход от неговото отдаване чартърен. Въпреки това ГЕРБ отхвърли ветото на президента, когато той атакува тази наредба.

РЕПЛИКА
" Трудно е със закон да се управлява нещо, което е догадка ", разяснява още Стоянова. В бъдеще контролът остава в ръцете на общинската администрация и Национална агенция за приходите, които трябва да следят дали парцелите се употребяват от други лица, дали носят приходи и дали се заплащат дължимите налози.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР