Няма друга ефективна стратегия за справяне с пандемията освен ваксинирането,

...
Няма друга ефективна стратегия за справяне с пандемията освен ваксинирането,
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: Зелена светлина за версия 2 на ваксините, които да се слагат веднъж годишно

Няма друга ефикасна тактика за справяне с пандемията с изключение на имунизирането, би трябвало да се даде зелена светлина за версия 2 на имунизациите, които да се поставят един път годишно, предлага се ъпдейтната ваксина на " Пфайзер " и " Модерна ". Очаква се да бъдат предоставени за утвърждение през март месец и в края на април началото на май да разполагаме с тях, съобщи в " Денят стартира " проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската организация по медикаментите.

По думите му се чака в идващия сезон коронавирусът да стане ендемичен. Разработва се комбинирана ваксина за ковид и сезонния грип, което е на ранен стадий.

" Физическото снабдяване на медикаментите против COVID-19 ще стане след прочут интервал от време, защото се изисква софтуерен развой. Лекарствата са 2, само че те няма да решат генерално казуса с общата отбрана на хората, тези медикаменти не могат да се употребяват всеобщо, няма да бъдат без лекарско наставление, много скъпи са, по всяка възможност няма да ги има по аптеките ", добави проф. Илко Гетов.

Той разясни, че те се одобряват в първите 2-3, най-много до 4 дни и стопират размножаването на вируса, защищават от хоспитализация и гибел.

" България е поръчала тези медикаменти. Данните демонстрират, че имат странични резултати ", добави проф. Илко Гетов и напомни, че документът след бустерна доза важи 1 година.

Според проф. Илко Гетов честото използване на бустерните дози от едни и същи ваксини в границите на идната година не е най-подходящата тактика за справяне с пандемията.

" Бустерите не би трябвало да се предлагат като тактика, единствено бустерите сами по себе си не водят до нужното равнище на отбрана. В България огромният проблем е потенциалът на здравната система, надалеч сме от 50 % имунизирани. Не можем да си позволим разхлабване на ограниченията заради наслагване на двете талази на Делта и Омикрон, ниско ваксинално покритие ", акцентира проф. Илко Гетов и означи, че ограниченията отдалеченост стерилизация, носене на маски, ограничение на събирането на доста хора би трябвало да останат в действие.

Според проф. Илко Гетов на този стадий проектът е работещ, само че по думите му би трябвало да се основат денонощни Ковид зони, а също и да се добави индикатор като съществуването на личен състав в болничните заведения да вземем за пример.

Вижте още във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР