Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на

...
Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на
Коментари Харесай

МОСВ: Морето ни е чисто, прогнозата до 15 юли е благоприятна

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море, оповестяват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
Прогнозата за северозападната част на Черно море до 15 юли се резервира удобна, като евентуалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна, показват от Министерството.
МОСВ обезпечава постоянно наблюдаване на положението на морските води след разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна. Последните данни от наблюдението не демонстрират замърсяване на българската акватория с евентуални замърсители в резултат на случая.
МОСВ следи и придвижването на две петна от нефтопродукти в изключителната икономическа зона на България. Според данните, до 15 юли те няма да навлязат в териториалното море, като след 10 юли придвижването им се забавя. Движението на южното леке се ориентира на северозапад и няма терзания, свързани със зоните за къпане по българското Черноморие.
Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ и Регионална лаборатория - Варна към Варна към Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) наблюдават положението на черноморските води в три спомагателни пункта в бреговата зона, които бяха избрани в отговор на нововъзникналата обстановка – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Министерство на околната среда и водите е в непрекъснат продан на информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.
Мониторингът за положението на морските води е съгласуван с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма за спокойното протичане на туристическия сезон.
Черно море е чисто и не би трябвало да има никакво подозрение в това, сподели през вчерашния ден министър-председателят акад. Николай Денков, който дава отговор на въпроси на жители на страницата на Министерския съвет във Facebook. Никое от замърсяванията, които се бяха събрали в Одеския залив, не е минало към Румъния, камо ли да дойдат в България, сподели още Денков. По думите му няма никаква възможност замърсяване да пристигна до българската акватория.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР