Няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на

...
Няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на
Коментари Харесай

Черноморското ни крайбрежие не е засегнато взривяването на язовира „Нова Каховка“. Засега


Няма данни за превишени стойности на замърсяване в региона на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир „ Нова Каховка, ситуиран на река Днепър в Украйна, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС) пред Българска телеграфна агенция.

Това демонстрират данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите Юлиян Попов разпореди на 8 юни по отношение на случая, допълват от Министерски съвет.

От Министерство на туризма удостоверяват, че всички български черноморски плажове са чисти и безвредни за туристите.

Мониторингът наблюдава евентуалното влияние на водите по течението на р. Днепър върху Черно море. До момента не са открити превишения по нито един от изследваните индикатори – нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий.

Установеното замърсяване е само в региона на Одеса, като Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е упълномощило математическо моделиране на евентуалното разпространяване на петното към българското Черноморие.

Няма данни за замърсяване и наоколо до Румъния и Молдова, откакто Министерство на околната среда и водите изиска публична информация и данни за положението на съставените елементи на околната среда на територията на двете страни.

Министерство на околната среда и водите, Басейнова дирекция „ Черноморски район “ (БДЧР) – Варна, Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) и регионалната администрация на област Варна са в подготвеност да реагират навреме на всяка евентуална тревожна обстановка, обвързвана със замърсяване на българските крайбрежни морски води.

Стената на огромния язовир „ Нова Каховка “ на Днепър бе взривена от руснаците на 6 юни и филантропичната злополука на украинска територия към този момент е реалност, въпреки и недокрай известна. Екологичната страна от бедствието е доста рано да бъде открита. Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации към този момент предизвести за отрицателните последствия за глада по света от унищожаването на Каховската Водноелектрическа централа.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР