Няма данни от броене на вота през юлиКарантинираните ще гласуват

...
Няма данни от броене на вота през юлиКарантинираните ще гласуват
Коментари Харесай

ЦИК ще брои машинните разписки

Няма данни от преброяване на вота през юли

Карантинираните ще гласоподават в преносими урни

Централната изборна комисия (ЦИК) взе решение, че за изборите на 14 ноември ще бъдат броени ръчно всички контролни разписки от машинното гласоподаване.

Решението бе признато с гласовете на съвсем всички присъстващи членове на комисията като се изключи Любомир Георгиев от квотата на “Демократична България” и Росица Матева, препоръчана от “Изправи се. БГ! Ние идваме!”.

Още на предходните избори от ГЕРБ упорстваха разписките да се броят, с цел да се подсигурява честността на вота. Вместо това за гласуването през юли ЦИК реши да се броят контролно разписките в близо 1400 секции (30 в чужбина и 1343 в страната), само че и това не се случи. Част от комисиите отхвърлиха да броят, тъй като не им се плащало в допълнение за труда. Комисията пък не откри за належащо обществено да разгласи резултатите от контролите в секциите, които въпреки всичко съблюдаваха методическите инструкции.

На ексклузивен брифинг в партийната централа водачът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави ЦИК за взетото решение. “Поздравявам ЦИК. Това е значително крачка напред към прозрачността или най-малко ненапълно да не смеят да излъжат толкоз, колкото предходния път”, съобщи той.

Лицата, които ще бъдат карантинирани или в изолираност по време на изборите на 14 ноември, ще могат да гласоподават посредством преносими изборна кутия, реши ЦИК.

Както и на предходните избори, с цел да могат да гласоподават с преносима урна, карантинираните ще би трябвало да подадат заявление към общинските администрации.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР