Няма данни чужденците да са работили срещу БългарияКирил Петков излъга

...
Няма данни чужденците да са работили срещу БългарияКирил Петков излъга
Коментари Харесай

Кирил Петков лъже за руските дипломати

Няма данни чужденците да са работили против България
Кирил Петков излъга за аргументите за отзоваване на 70 чиновници от съветското посолство

За Русия и още 4 страни са със специфичен статут

Кирил Петков забърка следващ величествен скандал със известието, че България гони 70 съветски дипломати. Премиерът в оставка се оплете в рискови неистини, в които въвлече и външно министерство. Това разясниха пред “Труд” дипломати от кариерата.

Те бяха безапелационни, че е безусловно нелегално оповестяването на съветските дипломати за личност нон грата, по метода, по който е осъществено. Документите за отзоваването на съветски високопоставени чиновници на посолството с дипломатически имунитет са подписани от зам.-министърката Ирена Димитрова, която е от квотата на “Продължаваме промяната”. Подобни документи има право да подписва само външният министър Теодора Генчовска, която е в Мадрид, на срещата на върха на НАТО. Според източници от външно министерство отсъствието на Генчовска било употребявано за стартиране на две ноти за отзоваване на дипломати. Петков още през февруари внесъл искане във външно за съкращаване на дипломатите в съветското посолство, базирайки се на Виенската спогодба, само че настояването му било оставено без последици. Причината е, че за пет страни - Русия, Съединени американски щати, Франция, Обединеното Кралство и Китай чл.11 на конвенцията не се отнася. Те имат специфичен статут. След акцията на Кирил Петков по прогонване на съветски дипломати, от външно зададоха въпроса ще направи ли същата чистка Петков и в US посолството?

В коридорите на Народното събрание изгонването на съветски дипломати измести тематиката за бюджета. От опозицията недоумяваха от следващата неистина на Кирил Петков. Във вторник вечерта той заяви, че България отзовава 70 дипломати на Руската федерация, а повода е, че са работили против ползите на България. Твърдението му не бе доказано от службите и от прокуратурата. “Мога да кажа, че огромна част от тях са работили непосредствено за непознати служби и дипломатическата им роля е била единствено прикритие”, сподели Петков. “Когато непознати държавни управления се пробват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат на този вид дейности. И в неделя чакаме един цялостен аероплан от 70 места да замине назад за Москва”, размаха пръст министър председателят в оставка. Той даже благодари на службите за чудесно свършената работа.

Час по-късно външно министерство пусна информация, която бе радикално друга от изказванията на Петков. Съобщението на външно гласеше следното: Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова извика на среща през днешния ден в Министерство на външните работи посланика на Руската федерация. Посланик Елеонора Митрофанова беше осведомена за решението на българската страна за понижаване на числеността на личния състав на съветските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. Числеността следва да бъде поддържана в границите на до 23 дипломатически и 25 административно-технически чиновници.

От външно министерство се базират на чл.11 от Виенската спогодба (по който изключение се прави за страните членки на Организация на обединените нации и на Съвета за сигурност) и приказват за 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас.
Всъщност Русия няма 70 дипломати в България и за разлика от Кирил Петков, във външно министерство чудесно знаят това. В отговор на парламентарен въпрос към Теодора Генчовска, заложен от Ивайло Мирчев написа, че общият брой на съветските дипломати в България е 40.

Нинова стопира договарянията с Политическа партия
Българска социалистическа партия упорства за привикване на КСНС
Българска социалистическа партия стопира всевъзможни договаряния с “Продължаваме промяната” за сформиране на държавно управление. Социалистите упорстват Румен Радев незабавно да свика Консултативен съвет за национална сигурност и Народното събрание да изслуша на закрито съвещание шефа на ДАНС за “доклада”, на база на който Кирил Петков разгласи, че гони съветски шпиони.

“За следващ път министър председателят Кирил Петков взима еднолични решения по въпроси, които касаят националната политика - и вътрешно, и интернационално. Решението е невиждано в българската дипломатическа история и взето персонално от Кирил Петков”, безапелационна е Корнелия Нинова.
Захарова: Решението на София опонира на ползите на България
Българите са разграничени за върху политиката по отношение на Русия



Решението на София да експулсира 70 съветски дипломати е в несъгласие с ползите на народа на България и унищожава връзките с Русия, съобщи представителят на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от РИА Новости.
“Тези в политическите кръгове на България, които стоят зад сходни решения, унищожават двустранните връзки и го вършат, несъмнено, срещу волята на българския народ”, сподели Захарова в ефира на телевизия “Россия 1”.

Източници на ТАСС от посолството на Русия в София прецизират освен дипломати, само че и механически личен състав са оповестени за “персона нон грата”.

В частност България експулсира съветския министър-съветник Филип Воскресенски, генерални консули в Русе и Варна, както и шефа на културно-информационния център в София, прецизира организацията.

“В резултат на това нашето генерално консулство в Русе се затваря, откъдето всички чиновници са изгонени, съвсем всички чиновници са изгонени от генералното консулство във Варна. Всички наши чиновници би трябвало да изоставен България до 3 юли.

Като се имат поради членовете на фамилията, повече от 200 души би трябвало да изоставен България”, сподели Филип Воскресенски.

Той сподели още, че поради решението на българските управляващи Генералното консулство във Варна ще остане съвсем без чиновници.

Електронният портал “Газета Ру” цитира мнението на Дмитрий Новиков, първи заместник-председател на комисията по интернационалните въпроси на Държавната дума, съгласно който народът на България не поддържа политиката, която страната организира по отношение на Русия, което е довело до разделяне на народа.

“Българското държавно управление към този момент е разграничено на такива, които са подготвени да чуят своите жители и целят положителните, обичайно близки връзки сред България и Русия, а не да поддържат разнообразни наказания против Москва. Но има и онази част от политическите кръгове на България, която към този момент е твърдо вписана в глобалистките проекти, в натовските съюзи и е подготвена да приложи волята на Вашингтон и Брюксел в най-реакционната политика. Това, несъмнено, не дава отговор на ползите на самата България, не дава отговор на ползите на националните маси на България. Но зависимостта на страната, която сама е член на Европейския съюз и членка на блока на НАТО, се усеща”, сподели Новиков.
Сийка Милева, представител на основния прокурор, пред “Труд”: Българската прокуратура научи от медиите


Българската прокуратура научи от медиите във вторник, че от страната ни ще бъдат експулсирани 70 съветски дипломати.

Това заяви пред “Труд” Сийка Милева, представител на основния прокурор Иван Гешев. Тя бе безапелационна, че до този миг прокуратурата не разполага с никаква публична информация. “Не е получавана информация от специфичните служби за несъвместима активност от страна на въпросните дипломати против националната ни сигурност”, добави прокурор Милева.

Ако има отчет на ДАНС, Министерство на вътрешните работи или друга работа за шпионска активност на непознати жители на наша територия, без значение дали имат или нямат дипломатически имунитет, той би трябвало неотложно да бъде изпратен на спецпрокуратура или на Военна прокуратура, в случай че е от нейна подготвеност, обясниха други адвокати, потърсени от “Труд” за обяснение на процедурата. По подобен отчет незабавно се назначава инспекция, след което се преценя дали има задоволително данни, с цел да се образува досъдебно произвеждане. В случай, че то се образува, наблюдаващият прокурор открива, че обещано лице има дипломатически имунитет и уведомява основния прокурор, че следва да спре производството по отношение на него. Тогава основният прокурор уведомява документално министъра на външните работи за “дейността” на въпросното лица, след което оттова се вземат ограничения, т.е. - следва обвяването му за “персона нон грата”. Тази процедура е спазвана неведнъж при предишни случаи с дипломати, до момента в който в този момент прокуратурата даже не знае дали ДАНС или друга работа имат такива отчети или разработки, разясниха юристите. Те прецизираха, че явно мярката за отзоваването на 70-те дипломати е заради взаимност, т.е. - в Русия има по-малко български дипломати, в сравнение с съветски у нас. Но следователно въобще не трябва да се приказва за шпионство, дипломатически имунитет и “персона нон грата”.

На въпроса на “Труд” има ли отчет, разработка или въобще информация от ДАНС, въз основа на която министър председателят Кирил Петков е взел едноличното решение да изгони 70-те дипломати, през вчерашния ден от организацията отхвърлиха коментар.
Георги Щерев, ръководител на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Груба неточност е затварянето на консулството в Екатеринбург


Русия е туристически пазар, за чието създаване хиляди български бизнесмени и хотелиери са вложили в продължение на десетилетия. Заради дейностите на ръководещите в този момент сме на път да загубим и последните очаквания за тогавашното му възобновяване отсега нататък. Това е извънредно недалновидно от бизнес позиция, като изобщо се абстрахираме от политиката. С тези дейности рискуваме да нямаме с години напред мощен туристически сезон.

Затварянето на консулството в Екатеринбург може да е съдбовно. Въпреки че у нас работата му несправедливо се неглижира, единствено област Урал, за която дава отговор това консулство може да изпълни цялата туристическа база на родните хотели и места за настаняване в България. Но за това е нужна вярна политика и дипломация, а не изненадващи крайни ходове.

Груба неточност е затварянето на това консулство. Туристическият отрасъл от години упорства за отваряне на нови консулски служби в Русия да вземем за пример в Новосибирск и не можем да повярваме на това, което се случва в сегашния миг.
Руският пазар е разработван дълги години и не трябва да се губи толкоз обикновено, с лека ръка.
Илияна Йотова, вицепрезидент на България: Решението трябваше да бъде взето с отговорността на идващия кабинет


Решението за отзоваването на съветските дипломати е невиждано, тъй като е взето от държавно управление, което е изгубило доверието на българския парламент и към този момент е в оставка.

Според мен редното беше това решение, сигурна съм, че има съображение откакто споделя министър-председателят и това е по информация на българските служби за сигурност, да бъде взето с отговорността на идващия кабинет, който и да е той.

Най-тежката мярка е “скъсването” на дипломатическите връзки. Много се надявам да не стигнем до там. Вчера за всички нас това беше изненада и аз ще се въздържа от всевъзможен коментар, тъй като в действителност нямаме грам информация.
Екатерина Захариева, някогашен външен министър: Ако Москва изгони българските дипломати, затварят всичките ни задачи в Русия


Персоналът на България в задачите в Русия е доста по-малък на брой от 70 индивида. Ако Москва реши да изгони нашите дипломати реципрочно, България би трябвало да затвори безусловно всички задачи в Русия.

ГЕРБ научи за изгонването на съветските дипломати от медиите. Има разминаване в информацията, оповестена през вчерашния ден, и от формалното известие на Министерство на външните работи. Първо, не всички са дипломати, 43-ма са общо съветските дипломати в страната ни. И би трябвало да се посочи всички те ли в действителност са правили шпионска активност. На тези въпроси нямаме отговор.

Надявам се това да не е вследствие на под паника дейности поради вътрешнополитическата обстановка.
Костадин Костадинов, водач на “Възраждане”: Има риск Кирил Петков да ни докара до война


Масовото изпъждане на дипломати на избрана страна, което е невиждано в историята на българската страна от 1878 година насам и закриването на консулства в двете страни, нанася мощен удар на взаимоотношенията сред тези страни. То е знак за извънредно влошени връзки и е последна мярка преди най-крайната такава - започването на война.

Не знам дали осъзнавате, че Кирил Петков е рисков за България. Той незабавно би трябвало да бъде подложен под забраняване, в противоположен случай има риск да предприеме дейности, които да ни доведат до ръба на стандартна война, която не е наша.
Жоржета Пехливанова, посланик: Във война ли сме към този момент?


Във война ли сме към този момент? Коя държавна висша институция е издала това “решение на българската страна за понижаване на числеността на личния състав на съветските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация?

Тази институция преценява ли се, че България е член на Организация на обединените нации и в Съвета за сигурност има пет страни - непрекъснати членове, които се употребяват със специфичен статут и по числеността на дипломатическите задачи по света?

Държавите са Русия, Съединени американски щати, Франция, Обединеното Кралство и Китай. За каква взаимност се цитира чл.11 от Виенската? Какви са тези тълкования на заболели мозъци?
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР