„Няма данни актът на извънредна епидемична обстановка да бъде удължен,

...
„Няма данни актът на извънредна епидемична обстановка да бъде удължен,
Коментари Харесай

Може ли от 1 април да кашлям в лицето на Елена Гунчева без маска? Няма да ви санкционират

„ Няма данни актът на изключителна епидемиологична конюнктура да бъде продължен, което е в границите на изпълнителната власт. Това значи, че от 1 април отпадат всички ограничавания. Тоест, няма да бъдем глобени, в случай че не носим маски. "

Това сподели ръководителят на парламентарната здравна комисия доцент Антон Тонев по Нова тв.

От 1 април изключителната епидемиологична конюнктура стопира да работи, а с нея и всички противоепидемични ограничения. Вчера в комисията одобриха промени в Закона за здравето, с които здравният министър или шефовете на РЗИ ще могат със заповед да постановат избрани ограничавания. Времето е незадоволително обаче промените да минат през пленарна зала и след това да бъдат обнородвани в Държавен вестник до 1 април.

" Т. е. мога свободно да кашлям във вашето лице или в това на Елена Гунчева и няма да ме глобяват? ", реши да се посочи с образци водещият Виктор Николаев.

" Не бих го предложил, само че да, няма да ви глобяват ", отговори Тонев.

" Вървейки по пътя на логиката, предложихме законопроект, в който да се основат принадлежности в ръцете на изпълнителната власт и на шефовете на РЗИ, които да могат да реагират, в случай че се поручи това небрагоприятна наклонност в развиването на заболяването и случаите се усилят отново”, добави той.

Той твърди, че решението за отпадането на ограниченията е сложно, а не политическо.

„ Вече имаме задоволително опит, с цел да знаем какво предизвиква това заболяване. Последният подвид на Омикрон даде опция да имаме надзор и лечебните заведения ни да не са препълнени”, сподели още Тонев.

И съобщи, че той ще продължи да носи маска в Народното събрание.

" Това ще бъде мое персонално решение ", добави Тонев.

„ Всеобщо мнение е, че може би с разпоредба ще създадем, тъй че персоналните лекари да продължат да издават посоки за PCR проби още от идната седмица”, заяви още той.

Шефът на парламентарната здравна комисия разяснява и концепцията, която стартира неотдавна - за опция да се посещава повече от един персонален доктор при нужда от обзор.

„ Лекарите работят на ненормиран работен ден. Те имат едно публично работно време и когато излязат от кабинета не престават да работят през телефона си. Нашето предложение не включва смяна в това къде ще работи персоналният доктор, с какви документи. Предложенията ни включват смяна в метода на възнаграждение. Трябва да имаме електронно здравно досие. Обсъждаме промени, които може да влязат в действие най-рано догодина”, разясни Тонев.

Той даде следния образец:

„ Ако ви е неприятно и имате температура, влизате в здравното си досие и то ви демонстрира кой персонален доктор най-рано може да ви одобри във вашия район. Така няма да чакате на опашка”.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР