Няма да забравим детските стаи в кибуците в Кфар Аза

...
Няма да забравим детските стаи в кибуците в Кфар Аза
Коментари Харесай

Специалните ни пратеници в Израел: Няма да забравим детските погледи, но и тези, които не видяхме

„ Няма да забравим детските стаи в кибуците в Кфар Аза и в Беери и другата панорама, на която не присъствах персонално, само че я гледах по арабски канал – дете в Ивицата Газа, което го водеха възрастни хора и му отваряха чаршафите, с цел да разпознае околните си. Децата, детските погледи и тези погледи, които не сме видели, а единствено останките “.

Те са настанени в региона към Мъртво море - надалеч от шума на самолетите и ракетите

Това сподели специфичният делегат на bTV в Израел Петър Нанев . Той и операторът Красимир Първанов се върнаха у нас от горещата точка на войната.

 bTV от горещите точки на войната в Близкия изток Снимка: bTV

Красимир Първанов беше неразделно до Петър Нанев и дружно предаваха смразяващи картини и истории от Близкия изток. 

„ Потресаващо е, че всяка детска стая е превърната в бункер. Потресаващо е да видиш човек, който разхожда бебето си, бутайки количка по къси панталони, тениска и носи автомат. Навсякъде са тези гледки “, сподели Красимир Първанов.

В горите по цялата синя линия сред Израел и Ливан е струпана бронирана техника – стотици камиони и танкове. Хиляди бойци са в подготвеност

Няколко пъти специфичният ни екип е изправен пред избора дали да снима, или да бъде в сигурност.

„ Имахме позволение да снимаме от пътя, споделиха ни, че всичко, което забележим като цивилни може да се снима. На пътя сме и снимаме сред дърветата танкове, минава един камион около нас, обърнах камерата, снимах го. След тъкмо две минути камионът направи противоположен завой, слязоха военни маскирани от него, с разкопчани кобури, започнаха да ръкомахат да се махаме незабавно “, описа операторът Красимир Първанов.

„ Не смееш да си бръкнеш в джоба, израелците се пазят от арабски публицисти. Много е огромно разделянето. Между араби и евреи към този момент има голяма бездна – колкото Гранд Каньон. Израелците са безапелационни, че няма да създадат крачка обратно. Винаги, когато имах опция да беседвам с по-висшестоящи офицери от армията ги питах дали Израел е в капан, тъй като на север са „ Хизбула “, на запад е Западният бряг, на юг е Газа, а след Западния бряг е Йордания. Йордания отзова посланика си от Тел Авив. Ако не дай Боже спорът напусне границите на Газа, ще стане доста комплицирано за целия район “, сподели репортерът Петър Нанев. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР