Няма да си играем на популисти, трябва да говорим сериозно,

...
Няма да си играем на популисти, трябва да говорим сериозно,
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Продължаване на бюджета означава замразяване на доходите при повишаващи се цени

Няма да си играем на популисти, би трябвало да приказваме съществено, професионално и отговорно
Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на срещата с ГЕРБ за бюджета за 2023 година

Както знаете, на 2 ноември отправихме покана към всички парламентарни групи за срещи и търсене на единодушие по най-малко оферти, за които можем да подсигуряваме, че ще има болшинство по бюджета. Все още няма договаряния за сформиране на държавно управление, до момента в който не бъде връчен първи мандат. Времето тече предвид на бюджетната процедура и нашата угриженост е какво ще се случи следващата година с стопанската система, семействата и фамилиите. Поканата за тези срещи е подбудена тъкмо от тази угриженост. Да забележим какво ще създадем с гарантирането на хората и стопанската система през зимата. Ние имаме с вас съществени разлики по тези въпроси. Но може би ще намерим и някакво единодушие по някои от ограниченията.

Под съществени разлики имам поради първо във връзка с това, че политическа партия ГЕРБ смятате, че е добре да се продължи закона за бюджета за 22-ра да важи и за 23-та година. Ние сме на друго мнение, тъй като считаме, че това би означавало заледяване на приходите при повишаващи се цени. Бихме желали да внесем допълнения под формата на обществени оферти, които ще ви представим в резюме. Разбира се, би трябвало да е съобразено с финансовата непоклатимост и макроикономическата рамка – това е абсолютно.

Няма да си играем на популисти, макар че господин Борисов сподели, че и обществения пакет на Българска социалистическа партия ще одобри. Сега го разбирам, той го играе положителния Дядо Мраз, само че въпреки всичко ние да приказваме съществено, професионално и отговорно – какво можем да създадем и какво не можем, това ни е задачата.

Смятаме, че беше добре служебното държавно управление да внесе нов закон за бюджета. Но, в случай че не го прави, сме подготвени да обсъдим дружно сред 1-во и 2-ро четене дали можем и какво можем да подобрим. За нас най-важна е обществената сфера. На обществена комисия към този момент се одобряват обществени закони – да вземем за пример приехме Закон за обществено подкрепяне, в който обществените помощи се усилват, защото се подвига и прага на беднотия. За 2023 година са нужни 87 милиона в допълнение по информация на служебния министър на труда и обществената политика. Продължавайки този бюджет – парите ги няма. Старият бюджет се продължава до март, а тези влизат от юли, само че си представете една нова политическа неустойчивост при започване на годината или нови избори – оставяме страната и най-много обществената сфера в едно много нестабилно състояние.

Ето това ни се желае да избегнем в тези диалози. Да забележим другите отзиви и оферти. Да забележим кое е допустимо и кое не. Да подсигуряваме финансова непоклатимост и да не разрешаваме сред 1-во и 2-ро четене популистко наддаване и риск за финансовата непоклатимост.

Имаме разлики с вас по макрорамката. Знаем мнението на господин Ананиев и господин Добрев. Подготвили сме относителен обзор с европейските страни по какъв начин стои ситуацията на дълг, недостиг, инфлация, систематизиране на Брутният вътрешен продукт от глава на популацията. Опитали сме се да създадем един взор към европейската обстановка. Разбираме, че нашата стопанска система е обвързвана с европейската и развиването ни зависи от това по какъв начин ще се развият процесите в Европа. Трябва да преглеждаме бюджета ни в подтекста на цялата европейска картина.

Както и да приключат договарянията за държавно управление ние считаме, че бюджет би трябвало да е обезпечен. И в случай че той не е нов за 2023 година, то най-малко да е усъвършенстван от този, който служебният кабинет внесе за удължение на бюджета от 2022 година.

Подготвили сме презентация. Особено макрорамката и финансовите измерения. Иначе обществените оферти ни ги знаете какви са. Те са насочени към една избрана група хора. За нас това са деца и млади – по тази причина и желаеме безвъзмездни учебници и медикаменти за децата. Млади хора до 26 години да бъдат освободен от налог общ приход, а майчинството да следва растежа на минималната заплата. Втората ни група са служащите и изключително работещите небогати, което изисква нарастване на минималната работна заплата. Трета група са възрастните. Ние сме планували няколко разновидността. Единият е доста безценен – това е преизчисляването на всички пенсии с нов средноосигурителен приход за 21-ра година. Знаем, че е доста скъпо, само че би трябвало да обсъдим благоприятни условия дали може, или не.

Също предложенията ни за таван на цените на енергоносителите. Радвам се, че онзиден взехме решение за поддръжка на стопанската система на църкви, учебните заведения, лечебни заведения. В зала към този момент това е решено. По-скоро ни вълнуват приходите на хората и сме отворени за тази полемика с причини. Няма смисъл в този момент от политическо наддаване, тъй като рискът е огромен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР