Няма да се извършва контролно ръчно преброяване на хартиените разписки

...
Няма да се извършва контролно ръчно преброяване на хартиените разписки
Коментари Харесай

Над 2500 наблюдатели ще следят как ще протече изборният ден в неделя

Няма да се прави контролно ръчно броене на хартиените разписки от машинното гласоподаване на изборите за европейски парламент на 26 май, съобщи БГНЕС.

„ В края на изборния ден няма да се прави такова броене, само че то може да бъде направено, когато се отнесат резултатите в Районната изборна комисия. Ако има разминаване или подозрения в резултатите от машинното гласоподаване, тогава ще бъдат изброени разписките от машинното гласоподаване “, изясни Таня Цанева, един от представителите на ЦИК.

Тя акцентира, че комисията обмисля на идващите избори да се прави инспекция на инцидентен принцип за сходство на разписките и финалния протокол, излязъл от машината за гласоподаване.

Преди дни пък омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до ЦИК, с което сигнализира за опасения на жители по отношение на вероятни проблеми при производство на машинното гласоподаване и отчитането на резултатите от него.

На днешната конференция от ЦИК припомниха и крайните периоди, които изтичат с наближаването на изборния ден. Днес изтича срокът, в който ръководителите на институции, в чиито пространства ще има изборни секции, ще би трябвало да уведомят общинската администрация и да предадат описите с хора, които имат право да гласоподават. До 25 май пък партиите могат да записват в районните комисии своите покровители.

„ До момента имаме регистрирани 2575 наблюдаващи от 14 неправителствени организации. Имаме и един отвод досега, защото заявление за регистрация беше подадено от фондация, а съгласно изборния кодекс те не могат да бъдат регистрирани за изборния развой “, изясни още Таня Цанева.

Началото на изборния ден ще бъде от 07.00 часа, а краят ще настъпи в 20.00 часа. Ако и след настъпването на крайния час пред секцията има чакащи гласоподаватели, те ще могат да упражнят правото си на глас. Политическата пропаганда в деня за размисъл и в деня на изборите остава неразрешена. Остава възбраната и за разпространяване на резултатите от социологическите изследвания преди края на изборния ден.

От ЦИК напомнят, че гласоподавателите имат право да изберат по какъв начин да гласоподават – машинно или с хартиена бюлетина. Ако предпочетат гласуването с бюлетина те би трябвало да помнят, че тя се попълня със знак „ V ” или „ X “, наложително със наследник химикал.

Ако гласоподавател допусне неточност и означи една партия или коалиция, само че две преференции, бюлетината ще бъде годна, само че единствено в частта си за съответната политическа мощ.

Секциите в чужбина ще бъдат 191, а досега в ЦИК са постъпили общо 60 сигнала и 26 тъжби. 6 партии, 6 обединения и 6 самостоятелни претенденти, които не получават държавна дотация, са се възползвали от опцията да употребяват средства за медийни пакети. До този миг от комисията са одобрили 84 контракта на стойност над половин милион лв.. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР