Няма да празнувам рождения си ден утре. Не само че

...
Няма да празнувам рождения си ден утре. Не само че
Коментари Харесай

Гениалният скулптор Георги Чапкънов: Нямам пари да отпразнувам рождения си ден

„ Няма да чествам рождения си ден на следващия ден. Не единствено че не ми доближават парите, само че и се вардя от този ковид. Сигурно внуците иска ми се обадят, синовете… Какво да кажа, тъжно ми е доста, не знам дали не ме хваща отново депресията. Поне се пробвам да работя, а то – нито пари, нито предпочитание за живот. Старост-нерадост, както споделя народът. “

Тези тъжни думи показа пред „ България Днес “ огромният ваятел Георги Чапкънов, който на следващия ден ще стане на 78 години.

„ Празник няма да има! То моето не е за наслада. Само като работя, не се сещам за тъжни неща, другояче все мозъкът ми работи. От време на време си лягам и тъй като не си намотавам телефона, ей оня ден Иван Тенев си помислил, че съм починал. Влетя и вика: „ Къде си бе, човек, никакъв не го вдигаш “. А аз по какъв начин да му кажа, че не запознат съм тази техника “, засмя се Чапа.

По думите му в този момент живее с триумфите на внуците, само че въпреки всичко несъмнено Господ има някакъв проект за него, другояче нямало да го държи още на тая земя.

„ Понякога си мисля, че към този момент всичко съм направил и аха да приключвам към този момент. И след това си споделям – несъмнено нещо би трябвало още да направя. Ето, още си мисля за паметника на Левски, ще стане година, откогато единствено това ми е в мозъка “, показа още скулпторът.

Дълги години го било боязън да се захване с този план, тъй като за него Васил Левски е светец. „ Не се усещах задоволително подготвен. Но в случай че продължа още да очаквам, няма да мога да го направя. Вече чувствам, че съм остарял, остарявам доста бързо “, смее се гениалният ваятел.

Последното събитие отпреди месец, което го трогнало било, че му връчили Орден на рицарите тамплиери. „ И аз като всички нуждая се от покачване на духа – това внимание ще остане дълго в моето схващане. Все отново се намират хора, които още не са ме не запомнили “, показа Чапа, който взе статуетка, основана от сътрудника му, скулптора Спас Кирчев, и лента с орден и грамота – „ Рицар на годината “.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР