Няма да подкрепим категорично предложения проект за държавен бюджет. Това

...
Няма да подкрепим категорично предложения проект за държавен бюджет. Това
Коментари Харесай

БТПП условно подкрепя бюджета, АИКБ - не

Няма да подкрепим изрично оферти план за държавен бюджет. Това сподели в студиото на „ Твоят ден ” по NOVA NEWS Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него бюджетът няма да реализира заветната цел за влизане в Еврозоната. „ Бюджетът е неосъществим, залага 3% недостиг, който в края на годината ще бъде доста по-висок. Ако не е по-висок, ще бъде арестуван в границите на Маастрихтските критерии с цената на неосъществени финансови разноски. В бюджетът няма промени ”, сподели той.

 По думите му макрорамката на бюджета е сбъркана. „ Той планува 3.2 растеж на Брутният вътрешен продукт и 4.8% инфлация. На тази база са сметнати бюджетните доходи. При правене на бюджета финансовото министерство е разчело всички разноски, които са проектирани по закон ”, сподели още Иванов.

Българската търговско-промишлена палата още не смята, че би трябвало да даваме приоритет на отрицателните елементи  в бюджета. България има една огромна цел, която наподобява постижима. Тя е един от приоритетите на Асоциацията на българските работодатели - това е влизането в еврозоната. При изискване, че през тази година имаме късмет да го създадем, всички участници в този развой е добре да създадат известни взаимни отстъпки, само че да се реализира огромната цел. Това сподели Цветан Симеонов, ръководител на УС на Българската търговско-промишлена палата „ Вероятно през днешния ден ще подкрепим бюджета, тъй като имаме безапелационното изказване на финансовия министър, че той ще се отдръпна, в случай че България не влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 година. Това е една спомагателна гаранция. По-добре да влезем с бюджет с недостатъци, в сравнение с да се събудим на 1 януари без бюджет ”, добави той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР