Няма да отменяме учебната програма, няма да рискуваме от началото

...
Няма да отменяме учебната програма, няма да рискуваме от началото
Коментари Харесай

Вълчев: Няма да отменяме програмата по история за 10 клас

Няма да отменяме образователната стратегия, няма да рискуваме от началото на образователната 2019-2020 година да нямаме учебници, програмата е уравновесена, това не е единствено мое изказване, а мнение на авторитетни представители на научната общественост, изразено през седмицата.

Това сподели в Габрово министърът на образованието и науката Красимир Вълчев във връзка на декларацията на "БСП за България " , обвързвана с образователната стратегия по история в междинните учебни заведения. В позицията на Българска социалистическа партия се споделя, че в програмата се вкарва политизация и нова идеологизация на образованието.

Преди дни стана ясно, че понятия като комунизъм, наказателен уред, Народен съд, гнет, атентат, съветизация и други, са въведени за проучване в учебниците по история за 10 клас.

Програмата съдържа обстоятелства, а не оценки, уточни министър Вълчев и акцентира, че в министерството никой не е политизирал програмата и той приканва Българска социалистическа партия също да не го вършат. Според министъра рецензията не е поради съответните обстоятелства, които участват в програмата, а поради това, което липсва в нея.

По думите на Вълчев в една образователна стратегия не може да се включи всичко, тъй като това не е енциклопедия. Според него интервалът 1944-1989 година повече разделя обществото, в сравнение с го сплотява.

Министър Вълчев уточни, че образователната стратегия за първи път е оповестена преди година и половина, обсъждана е както в министерството, по този начин и с представители на академичната общественост. По думите му полемиките са по-скоро за акцента на програмата, само че той е уверен, че учителите по история ще намерят както салдото, по този начин и верния метод, по който да показват образователната стратегия за десети клас и интервала от историята, който провокира полемика.

Посещението на министъра на образованието и науката в Габровска област е обвързвано с работни срещи с представители на учебната общественост и администрациите, при които ще се обсъдят настоящи проблеми на образованието и дуалното образование в района.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР