Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки и

...
Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки и
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки и имаме правилните политики

Няма да останем без ток, в случай че създадем верните стъпки и имаме верните политики. За страдание съм казвал нееднократно, такива политики, дълготрайни тактики, визии по какъв начин да се случат това досега са липсвали. Именно тъй като тематиката е сложна, хората се тормозят, споделят, че никой няма да се погрижи за тях.

Това съобщи в "Денят стартира " по Българска национална телевизия вицепремиерът Атанас Пеканов. Той добави, че са надградили новата версия на Плана за възобновяване по отношение на априлската с 13 нови промени, една от които е за поощряване на ВЕИ, т.е. за присъединение, по тази причина потребителите да бъдат дейни консуматори.

"Ние надградихме доста съществено сферата на декарбонизацията посредством планове в областта на енергетиката за възобновими ВЕИ-та, също по този начин надградихме финансовите средства, които са за ВЕИ-та за лични потребности за бизнесите от 20 млн. на 220 млн. - 11 пъти увеличени в програмата за икономическа промяна. От 20 млн. за ВЕИ на покривите на къщите на 140 млн. Това са стъпките, които можем да създадем, когато пристъпим към излизане, да имаме и други благоприятни условия ", разяснява още Пеканов.

Планът за възобновяване и резистентност беше предаден, той е една дълготрайна стратегия за промени и вложения. Според Атанас Пеканов декарбонизацията на стопанската система е един неминуем развой в дълготраен проект, само че дълги години тематиката е избягвана в България. "В тази сфера Европейска комисия, европейските институции заложиха значителен приоритет на т. нар.- Зелена договорка, т.е., стъпки към декарбонизация на стопанската система. И в този смисъл върви целият спор за затварляне на въглищните мощности. Глобалният спор върви в тази посока. Едни процеси, които са неизбежни в дълготраен проект. Ние поставихме този спор като индикативна дата, последна дата - 2038 година, с цел да стартираме този спор. Той дълги години е бил избягван в България, тъй като тематиката е сложна, никой не желае да приказва за това, тъй като има опасности ", изясни вицепремиерът.

Този преход по думите му може да се случи сполучливо единствено в случай че е равномерен и обективен, т.е., в случай че сме взели стъпките, тъй че да се обезпечат други работни места на хората в района. "Рабохме добре в последните месеци, от една страна, да подобрим Плана, работи се също по този начин по активиране на другите средства от фонда за обективен преход, които са точно за социално-икономически ограничения. Далеч в бъдещето, когато се случат тези стъпки за декарбонизация, затваряне, излизане от въглищната сила, да имаме други работни места с високо добавена стойност, които да дадат бъдеще на района ", добави той.

Пеканов сподели още, че това не е нещо характерно към нас, а всички страни вършат тези стъпки и то освен в Европейски Съюз. Това са световни процеси - в Съединени американски щати, Англия, само че също към този момент и Китай посочва, че до 2060 година желае да излезе от въглищата и стопира да влага във въглищни централи.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР