Няма да намалим производството на ток и износът му. Ползите

...
Няма да намалим производството на ток и износът му. Ползите
Коментари Харесай

Енергийният министър: Ако спрем износа на ток, цената ще падне, но ще има сериозни последствия от ЕС

Няма да понижим производството на ток и износът му. Ползите да сме част от европейския пазар са повече, в сравнение с да не сме. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов в ефира на Нова телевизия.

За прекъсване на износа на ток от България може да се приказва, единствено в случай че сме съгласни да не сме в европейската общественост и да нямаме всички изгоди, които имаме от европейския пазар, акцентира той.

„ Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но това ще докара до съществени последици за България. Глобата е едно на ръка. Това, че сега съумяваме да балансираме с енергийното си произвеждане на ток е добре, в случай че го създадем ще имаме изгода, само че краткосрочна.

Ключово е да имаме положителни връзки с Гърция и с Румъния. Ако спрем износът на ток сега, то Гърция ще пострада доста. И можем да чакаме безусловно същата реакция от тях, когато се нуждаем. Има правила, които би трябвало да се съблюдават дълготрайно, сподели още министър Николов.

Николов регистрира, че цените на тока в Европа на битовия пазар са доста по-високи. „ Факт е, че енергийната рецесия е рецесия за цяла Европа. Тя не е единствено в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия регион”, сподели енергийният министър.

Коментар от него пристигна и за това дали е допустимо общините, които изключват осветлението, и учебните заведения, лечебните заведения и манастирите, които се сблъскват с проблеми поради високите цени да преминат на контролирания пазар на електрическа енергия.

„ Не, не може да стане. Има краткосрочни и дълготрайни ограничения. Краткосрочните са обезщетенията, които са планувани. Дългосрочно, което трябваше да се направи доста обратно във времето, през идващите няколко месеца ще го създадем - е всички административно непосредствено или косвено свързани бюджетни обществени организации да преминат в общ пул, с цел да има предвидима цена”, посочи Николов.

На въпрос за Булгаргаз и за замененото управление, той съобщи: това е разследване на данни от инспекции, които са осъществени. Цената на природния газ за януари месец е функционалност на решения на управлението на Булгаргаз. Можеше покачването да е с 5%, а не с 30%. Вместо да се пази публичния интерес, се пази комерсиалния интерес. Чий е този интерес - ще се открива отсега нататък, отсече още министърът на енергетиката.

" Учудващо и необичайно е за какво е належащо да има две тържища за търговия с природен газ в България. Ръководството на " Булгаргаз " не е работило за ползите на " Булгаргаз ", а за някой, който е можел да осъществя облага от договорка с сдружението ", уточни Николов.

Според него в България цената е по-ниска, в случай че се употребява целия микс. " Т.нар. съпротива е ужасно загрижена за ориста на управлението, а не за хората, които заплащат за газ. Когато се миксира, се получава цена, която е по-ниска от пазарната. Тогава се появява юридическо лице и купува на тази по-ниска цена ", изясни схемата Николов.

Ще пострадат ли газовите доставки у нас при възможна ескалация на напрежението с Русия - има ли интерес Москва да стопира кранчето?

" Европа е подвластна от природния газ от Русия, само че Русия е подвластна от парите на Европейски Съюз. Най-зависима от доставките на газ от Русия в съответствие към стопанската система е Германия. Ако има наказания - те ще са за цяла Европа. Няма да спре всичко у нас, в случай че спре газът.

По думите му хранилището в Чирен не е цялостно и не е следено както би трябвало.

В сходни спешни обстановки е доста значимо по какъв начин се ръководи хранилището в Чирен. То не е цялостно и това също е проблем, тъй като не е било следено във времето обратно. Ако сега Русия спре природният газ, до края на февруари всичко ще бъде обикновено.

Имаме удостоверение от сътрудниците ни в Азербайджан, че ще бъдат доставени количества. Няма да бъдат обезщетени напълно потребностите, само че ще има за бита. Говорили сме и за доставки от Гърция ", уточни Николов.

На въпрос допустима ли е покупка на полутечен газ от американските танкери, министърът отговори: " Възможно е да купим, само че цената ще бъде по-висока. Има индустриална цена, има и цена за доставка. Но става въпрос за спешна обстановка, в която е значимо да бъдем на топло ", акцентира Николов.

Предстои подписването на нов контракт с Русия - може ли да се контракти по-ниска цена? " Предстоят договаряния, значимо е какво ще е управлението на " Булгаргаз " ", сподели министърът.

По думите му, новата цена надали ще бъде подвластна от позицията на България по протичащото се сред Русия и НАТО.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР