Няма да мине промяната в Конституцията, която разрешава хора с

...
Няма да мине промяната в Конституцията, която разрешава хора с
Коментари Харесай

Експерт: Няма да мине конституционната промяна за двойното гражданство на политиците

Няма да мине смяната в Конституцията, която позволява хора с двойно поданство да стават депутати и министри. Това предвижда пред БНР Стефан Манов от Франция.

" Знак за това е гузността, с която вносителите пазят или по скоро не пазят своя текст ", акцентира той.

" Няма върволяк от кандидат-депутати с двойно поданство, която да седи на Граничен контролно-пропусквателен пункт, да чака да падне Шенген и да залее Народното събрание с непознати ползи. Нелоялността към една страна може да бъде проявена и единствено с едно поданство ", разяснява Манов в изявление за предаването " Преди всички ".По думите му към тематиката за двойното поданство на политиците винаги се подхожда с плашливост, а по-често и с същински боязън. Според него обаче това е " химерен детайл ". 

" Започват незабавно да бъдат изтъквани причини за национална сигурност, за преданост, за спор на ползи. Излизат с много конституционно обосновани съображения. Но котката в чувала, както Радомир Чолаков назова българските грждани, живеещи отвън страната и вероятно имащи друго поданство, в действителност не е някаква екзотика ". 

Според него това е една ограничаваща мярка, която Конституцията залага. 

" Когато се лимитира едно фундаментално изборно право - да бъдеш избиран, би трябвало да има сериозен мотив от една страна. От друга - би трябвало да забележим по какъв начин взема решение този въпрос другите страни, по какъв начин в европейски проект този жанр въпроси са намирали решение във времето ".

По думите му България е единствената държава-членка на Съвета на Европа, която да не лимитира двойното поданство, само че в същото време да препятства хората с такова да се кандидатират за народни представители или министри. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР