Няма да местят центъра по наркомании в столичния квартал "Банишора",

...
Няма да местят центъра по наркомании в столичния квартал "Банишора",
Коментари Харесай

Няма да местят Центъра по наркомании в столичния квартал Банишора

Няма да местят центъра по наркомании в столичния квартал "Банишора ", разяснява пред БНР Моника Чеуз от дирекция "Здравеопазване " в Столична община.

Протест против концепцията бе проведена от жителите на квартала. Предполагаше се, Центърът по наркомании ще бъде изместен в постройка на Националния център по заразни и паразитни заболявания в "Банишора ".

"Мога да успокоя жителите на квартала, че няма вероятност да бъде изместен центърът тъкмо в техния квартал. От две седмици върви една суматоха и блъсканица по отношение на едни залепени брошурки по вратите в региона, че тук ще бъде изместен Центърът за наркомании и ще се наруши техният витален стандарт ", разяснява Моника Чеуз.

Чеуз разяснява, че сега се работи по съставяне на работна група на равнище Столична община и Министерство на здравеопазването, ще се обясни какви са изискванията за основаването на подобен център и да се реалокира на място, което ще удовлетворява всички.

"Така или другояче подобен център би трябвало да има. Пациенти на метадонова стратегия има и ще продължи да има, само че нещата не са сега съответно за разполагането му в квартал "Банишора ", добави Моника Чеуз.

Брошурите за преместването на центъра са анонимни и метадонова стратегия за лекуване на подвластни се реализира в квартал "Суходол ", изясни тя.

"Центърът в действителност е административна конструкция, която се занимава с стратегии и планове. Хората не знаят, че метадоновата стратегия е на диагностично-консултативния блок на психиатричната болница в "Суходол ". Така че тяхното терзание не е Националния център по наркомании, а против активността на психиатричната болница ", добави Чеуз.

"Имаме други хрумвания за самата постройка, която занапред ще бъде освободена от септември-октомври. Искаме нещо друго да бъде направено, което да е за децата, наоколо се намират учебни заведения, градини, постройката е подобаваща за нещо друго, което да е ориентирано напълно към угаждане потребностите на подрастващите ", разяснява тя сегашната постройка на центъра по наркомании.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР