Няма да извлечем максималните ползи, които нашата икономика можеше в

...
Няма да извлечем максималните ползи, които нашата икономика можеше в
Коментари Харесай

Финансов анализатор: Без Шенген и еврозоната няма да имаме максимални ползи в икономиката

Няма да извлечем оптималните изгоди, които нашата стопанска система можеше в съвършения миг да си докара, без участието в еврозоната и напредване към Шенген. България няма да може да максимизира идващия стопански цикъл. Датата 1 януари 2025 година е една нереалност и не би трябвало да се хващаме за нея, имаме доста работа да свършим. Това съобщи Преслав Райков, финансов анализатор в студиото на телевизия Блумбърг.
„ Доходите в България към този момент догониха инфлацията от 16%, доста ще е мъчно да я върнем до 10%. Ще би трябвало да има рестриктивни ограничения в развой на стопански напредък “, уточни Райков.
„ Трябва да се предприеме доста рестриктивен финансов бюджет за идващите три години с доста ясни правила, че нашият път напред би трябвало да е към еврозоната “. Според него натискът на цените надолу от администрацията е „ безразсъден развой “.
„ Когато се взимат такива ограничения за надзор, би трябвало да са доста бързи, доста съответни и по-късно доста бързо да се изтеглят, ние не сме привикнали на това. Това… изкривява пазара…Търговците доста ловко надхитряват всички такива принадлежности, потребителите губят действителна визия за цените в стопанската система “.
Райков разяснява и главните придвижвания на Уолстрийт от миналата седмица. Той уточни, че геополитиката отстъпва на макрофакторите. „ Пазарите са обезпокоени от последващи покачвания в лихвените проценти при главните централни банки “.
Гостът изрази мнение, че високите лихви ще се задържат за много по-дълъг интервал от време и се оказва, че стопанските системи могат да оперират здравословно даже с толкоз високи лихви.
Друга тематика, която Райков разяснява, е търговията с нефт на фона на формалното евакуиране на количества от страна на Русия в отговор на глобите на Европейския съюз и на ценовия таван на Г-7.
„ За момента котировките на петрола много умерено реагират… Русия цели да сътвори недостиг на пазара, да дестабилизира пазара “.
Според Райков, в случай че Русия продължи това стягане, ОПЕК ще се намеси и ще върне количествата, с цел да няма прекомерна дестабилизация, тъй като това води до политически напън.
По отношение на Иран той счита, че е допустимо възобновяване на нуклеарната договорка след усмиряване или капитулация на страните в спора в Украйна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР