Няма да има таван от 15% за индексация на договорите

...
Няма да има таван от 15% за индексация на договорите
Коментари Харесай

Министър Шишков: Правим концепция, която да послужи за цялостно планиране на строителството на магистрали в България

Няма да има таван от 15% за индексация на договорите в строителството

До месец ще бъде направено изцяло обмисляне на строителството на автомагистрали в България. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Иван Шишков в изявление за БНР.

„ Държавата не може да строи на парче автомагистрали, не може да не е ясно и да няма никаква идея – нито като планове, нито като време, в което би трябвало да се създадат. Образно казано една община си има Общ организационен проект, а пътищата си нямат проект “, изясни министър Шишков. Неговата концепция е да стартира да се прави такава идея, макар че тя няма да е изпълнима в границите на един политически мандат от 4 години, само че ще даде посоката за работа и визията отсега нататък. 

Архитект Шишков заяви още, че няма да има таван от 15% за индексацията по строителните контракти, тъй като този предел от дълго време е надвишен. Проблемът не е обвързван единствено с работата на Министерство на регионалното развитие, а и с контракти сред общини и строителни компании, както и за плановете с европейски средства,  посочи районният министър. До края на седмицата Методиката за индексиране се чака да бъде оповестена за публично разискване. Така ще има изясненост за механизма на индексиране и ще могат да бъдат дофинансирани към този момент стартирани строителни действия.

Министър Шишков съобщи, че ще бъде платено и дължимото за осъщественото строителство по огромните инфраструктурни обекти – лот 1, 2 и 3 на Автомагистрала „ Хемус “ и за пътя Видин-Ботевград. Средствата ще са от преструктуриране на бюджета на АПИ от плануваните суми за съществени поправки. „ Това  ще е глътка въздух  за компаниите и ще е избавление като периоди, с цел да могат да продължат да работят и да не се загуби това, което е изпълнено до този миг “, разяснява арх. Шишков. За лотовете, където е открито, че има нелегално строителство, предлагането ще е да се създадат промени в закона, тъй че противозаконните градежи, осъществени от страната и със единодушието на страната през 2020 година, да бъдат оповестени за търпими и отчасти да бъдат узаконени, с цел да може да продължи строителството по тях. Като образец районният министър уточни лот 4 и 5 на Автомагистрала „ Хемус “ и някои съществени поправки на пътища, осъществявани по контракти за настоящ ремонт.

До края на седмицата ще бъдат оповестени за публично разискване и промени в Закона за устройство на територията, като задачата е да е подготвен за внасяне в идващото Народно заседание.

Също до края на седмицата е и срокът, в който ще са подготвени описите с утвърдените планове на общините. Заедно с НСОРБ е изработен правилото, съгласно който да бъдат финансирани.

Министър Шишков разяснява и напредъка по довършването на интерконектора с Гърция, като съобщи, че неговото предпочитание е темпът да е по-ускорен. Проверките на място не престават всекидневно. От през днешния ден ще стартира слагането на предпазен гипсокартон, както е по план, свързани са и двата пожарни хидранта, а до края на седмицата се чака водопроводът да бъде въведен в употреба, приключен е и каналът към главната постройка, следва отвесната планировка към постройката. „ Аз персонално съм сложил период доникъде на септември и се надявам до тогава всичко да е готово за внасяне на документите в приемателната комисия “, сподели районният министър.

Придвижват се в период и процедурите  за зимното поддържане на пътища, като се чака множеството да приключат на 2-ри септември, а една от тях – на 7-ми септември, защото е била проверявана от Министерство на финансите. Министърът чака да има претенденти по процедурите, тъй като при написан явен правилник компаниите имат интерес да вземат участие. „ Ние сме в непрестанен разговор с тях, работим много положително, с цел да изгладим всички насъбрани проблеми “, разяснява проектант Шишков.

През октомври би трябвало да може да се кандидатства за средства за енергийно възобновяване от Националния проект за възобновяване и резистентност, заяви още той. И още веднъж посочи, че при подадени документи до март, финансирането на действия по програмата ще е 100%, а след тази дата се планува 20% самоучастие. Готови са към този момент измененията в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, които ще улеснят процедурите по кандидатстване и скоро  ще бъдат оповестени за публично разискване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР