Няма да има особена разлика в представителството на политическите партии

...
Няма да има особена разлика в представителството на политическите партии
Коментари Харесай

Евелина Славкова: Две са реалните хипотези за след изборите-коалиция на ГЕРБ с ПП/ДБ или нови избори

Няма да има особена разлика в представителството на политическите партии в това, което наблюдавахме в 48-то Народно заседание. Няма да има някакви безкрайни изненади. Това сподели за " Фокус " социологът Евелина Славкова. Тя показа три вероятни хипотези, на които може да станем свиделите след предварителните парламентарни избори.

" Първата догадка е обединението ГЕРБ-СДС с " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ – това е едната визия, която виждаме, тази, която ще бъде сигурна за реализиране. Ще би трябвало да бъдат направени извънредно доста взаимни отстъпки от страна на политическите обединения, с цел да може да бъде формиран подобен съдружен кабинет. Просто споделям го от позиция чисто и на аритметика, тъй като нито една от политическите обединения, огромните, няма да има задоволително болшинство, с цел да може да сформира независимо кабинет или единствено с една политическа групировка. Другата догадка е така наречен " хартиена коалиция “ – ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, която пък е публично неприемлива. И още веднъж поради локалните избори не мисля, че ГЕРБ биха влезнали в подобен вид коалиция. Третата догадка, в която влизаме от данните, от днешна позиция, несъмнено – значимо е да го уточним, е наесен с ария, т.е. отиване на избори още веднъж наесен. Това е догадка, която никога не би трябвало да бъде изключвана ", уточни Славкова.

На въпрос каква изборна интензивност бихме могли да чакаме, тя сподели, че най-вероятно ще бъде почти изборната интензивност, която видяхме на изборите през октомври месец. Социологът означи гласуването с хартиена бюлетина, което съгласно нея сигурно ще върне част от по-възрастните гласоподаватели, които не са излезли да гласоподават на последните избори, тъй като се притесняваха дали ще се оправят с машината.

" Разбира се, това връщане няма да е на хора, които имаха софтуерен ценз поради машините, няма да докара до някакви колосални промени в електоралната картина, т.е. в електоралната готовност ", добави тя.

Славкова посочи, че това, което виждаме сега е паритет сред двете политически обединения - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и добави, че една от двете ще бъде първа политическа мощ. Тя обаче сложи въпроса за смисъла от това коя ще бъде първа политическа мощ, с изключение на символната победа, тъй като хипотетичните конфигурациите демонстрират, че не може без нито една от двете да се сформира някакво по-стабилно държавно управление.

" Печеливш ще бъде този, който може да сформира кабинет, т.е. това може да бъде и вторият, това може да бъде даже с третия мандат. Първото място на тези избори за мен е чисто символна победа, а не толкоз тази победа, която ще бъде основополагаща за съставянето на идващ кабинет, на постоянно държавно управление ", сподели още тя.

Социологът съобщи, че останалите партии, които социологическите изследвания демонстрират, че ще намерят място в новия парламент са Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Възраждане “, " Български напредък “ към този миг е 4%.

" Кампанията има изключително значение, изключително за политическите обединения, които са към 4-те % – това са " Български напредък “ и " ИТН “, които са покрай 4-процентната преграда, тъй че в действителност за тях ще бъде извънредно значимо каква акция ще създадат, какво ще приказват на електоратите си, дали ще мога да активизират задоволително хора, които да ги поддържат ", показа Славкова.

Тя уточни, че ще следим два мощно изразени акценти в предизборните акции на политическите субекти и това са тематиката с цените, инфлацията и обедняването. Другият акцент ще бъде за политическата рецесия.

" Предполагам, че в посланията на политическите обединения ще има и подобен вид акценти, които са свързани с търсене на консенсус, решение на този проблем, точно тъй като хората стартират към този момент съществено да проблематизират тази обстановка ", заключи Евелина Славкова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР