Няма бедстващи български граждани в Европа, съобщи Министерството на външните

...
Няма бедстващи български граждани в Европа, съобщи Министерството на външните
Коментари Харесай

Няма бедстващи българи в ледената Европа

Няма бедстващи български жители в Европа, заяви Министерството на външните работи.

По последни данни по-голямата част от българските жители, които бяха блокирани на другите летища в Европа поради неприятните метеорологични условия, към този момент са в България.

Дипломатическите задачи на България в Париж, Лондон и Рим не престават да оказват нужното подпомагане на сънародниците ни, към момента чакат прибирането си в България. Това би трябвало да стане в границите на днешния и утрешния ден, твърдят от Министерство на външните работи и прибавят, че чиновниците на ведомство подържат връзка с обслужващите самолетни компании, както и с част от засегнатите от анулираните полети български жители.

Припомняме, към 180 българи се оказаха в снежен капан на летището в румънския град Тимишоара на 26 февруари. Тогава 62 души бяха превозени до Пловдив с рейс, обезпечен от самолетната компания. По предписание на вицепремиера Екатерина Захариева в посолството в Букурещ бе образуван спешен щаб. По-късно по предписание на министър-председателя на Република България до Тимишоара бе изпратен държавният аероплан Еърбъс 319, който транспортира до София 93 българи. Останалите 11 български жители се прибраха на 27 февруари, откакто им беше обезпечен транспорт от Тимишоара до Букурещ със аероплан, а от там с рейс до Пловдив.

Около 250 българи бяха блокирани на летище " Лутън " в Лондон поради анулирани полети на Wizz Air за България на 26 и 27 февруари. По информация на дипломатическата ни задача всички пасажери - български жители, са били настанени от самолетната компания в хотели, а билетите им са били презаверени за полети на 28 февруари и на 1 март 2018 година Осигурени са им били и средства за храна.

На 26 февруари бе анулиран полет на самолетна компания Wizz Air и от Париж до София. 130 пасажери останаха на летище " Буве " на 80 км от френската столица, с цел да изчакат пренасочване към други подобаващи полети. Посолството в Париж осведоми, че самолетната компания е осигурила напредването на пасажерите до Белград, Скопие, Букурещ или Крайова. Някои от тях са поискали да останат за втори март и да летят от Париж за София.

Поради усложнената метеорологична конюнктура на 27 февруари бяха анулирани и полети на Wizz Air и Ryanair от Рим до София. По информация на посолството в Италия към 60 пасажери, останали в Рим от полета на Wizz Air, са били настанени в хотели и билетите им са били презаверени - част от тях за 28 февруари, а останалите - за през днешния ден, 1 март. Някои от българските жители от полета сами са си закупили билети на други самолетни компании. Други са се организирали и са отпътували за България с рейс. Посолството ни в Рим е в непрекъсната връзка със сънародниците ни, обърнали се с молба за подпомагане към нашата задача.

От анулирания полет на Ryanair в Рим са останали към 20 български жители. Те са с презаверени билети за 1 и 2 март т.г. Настанени са в хотели, само че самолетната компания поема нощувките им единствено за два дни. След това посолството е осигурило нощувки в своя сграден фонд на 4-ма от пасажерите по тяхно предпочитание. Останалите са предпочели да си платят хотел, до момента в който изчакат полетите си.

Към сегашния миг в дипломатическите задачи на България в Букурещ, Лондон, Париж и Рим няма постъпили спомагателни позвънявания или сигнали от наши сънародници по отношение на проблеми на летището или различните разновидности за пътешестване.

Във връзка с продължаващата усложнена метеорологична обстановка - мощни ветрове, значителни снеговалежи, заледявания, съществени усложнения в транспортния трафик и прекосяването на редица летища в Европа и по света към режим на работа в зимни условия, Министерството на външните работи предлага на българските жители да ревизират авансово настоящата информация за своите полети със съответната самолетна компания, както и да плануват в допълнение време за пътуването си до летището на тръгване.

Към момента, заради мощно влошената метеорологична конюнктура управляващите в Ирландия са оповестили червен код в цялата страната. По информация на българското посолство в Дъблин се чака ситуацията в допълнение да се утежни през днешния ден следобяд. Местните управляващи приканват жителите да не излизат и да останат по домовете си от 16.00 ч на 1 март до 12:00 ч на 2 март. Градският превоз в Дъблин няма да работи на 1 и 2 март. Държавните институции са в режим на работа при незабавни случаи. Голяма част от полетите през днешния ден на Ryanair, както и на някои задгранични компании, са анулирани.

В дипломатическата ни задача до този миг няма постъпили сигнали за бедстващи български жители на територията на страната.

Български жители, които желаят да получат настояща информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го създадат на дежурния телефон за незабавни случаи на българското посолство в Дъблин: +353 868167497.

С посолствата на България в Румъния, Англия, Италия, Франция сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони:

Посолство в Букурещ: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59
Посолство в Лондон: + 44 20 7 5813144; + 44 20 7 5849400
Посолство в Рим: + 39 06 322 46 40; + 39 06 322 46 43
Посолство в Париж: +33 1 45 51 85 90;
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР