Няколкостотин медсестри протестираха пред Столична община вчера - а днес

...
Няколкостотин медсестри протестираха пред Столична община вчера - а днес
Коментари Харесай

Терзиев и ГЕРБ се надцакват - кой ще осигури пари на общинските медсестри

Няколкостотин медсестри стачкуваха пред Столична община през вчерашния ден - а през днешния ден кметът Васил Терзиев и неговата съпротива в лицето на ГЕРБ-СДС в СОС се надпреварват кой ще почете настояванията им по-добре.

А те са - солидно нарастване на заплатите на медицинските служащи в общинското опазване на здравето, с най-малко 35%, плюс спомагателни пари за работно облекло. Кметът в началото даде обещание растеж на заплатите от 100 лв., само че протестиращите оповестиха това за насмешка.

След среща със синдикатите през вчерашния ден, през днешния ден Терзиев разгласи, че медицинските сестри от учебните заведения и детските градини ще получат желаното от тях нарастване на заплатите от 35%.

" Днес мога да направя съответно заричане, че ще има нужното нарастване и ще се извърши груповият трудов контракт. То ще влезе в действие от 1 април. "

Кметът акцентира, че парите за това идват от държавния бюджет.

" Най-важното е всяка институция да си поеме ролята, а не непрекъснато да се основават кръпки ", означи той.
ГЕРБ: Да вземем парите от запаса на кмета и за обядите му, те са рекордни
Хората на Бойко Борисов в Столична община излязоха през днешния ден на ексклузивен брифинг - преди този на Терзиев - и оповестиха, че и те тази заран са имали срещи със синдикалните организации. 

" Информирахме за това, че имаме точни и ясни планове, за какво преди всичко е законно и може да се финансира в допълнение тяхното заплащане, и на второ място - от кое място ще дойдат парите ", съобщи общинският консултант и зам.-председател на СОС Георги Георгиев.

Той разгласи и че с искане на пари от държавния бюджет Терзиев  " с непозната пита да помен прави ".

" По-скоро предлагаме различен метод. Въпреки че ни изпревариха изненадващо и знаеха за нашите диалози, евентуално е имало и позвънявания към синдикални водачи за това " какво в действителност си говорихте с ГЕРБ? ", ние през днешния ден внасяме предложение в бюджета, а не обещания за страната ", сподели още Георгиев.

От ГЕРБ оферират първо 20% нарастване на заплатите от 1 януари, което съгласно тях е реалистично, което ще коства на общинския бюджет 10 млн. лева годишно.

А те можели да се вземат от рекордния по проект на Терзиев запас на кмета.

" Поради което му предлагаме да бъде понижен с 10 милиона лв. препоръчаният от него запас в размер на 23 милиона лв. ", съобщи Георгиев.

А още 10%, с цел да се стигне до " прилични хонорари " на хора, които " имат извънредно значима роля за здравето на децата на София ", да бъдат обезпечени от страната до 6 месеца - другояче ги поема общината.

" Това е признато от синдикалните организации вследствие на две срещи, за които очевидно вие разбрахте след кмета на София, тъй че ви осведомяваме за тяхното наличие ", означи общинарят.

От ГЕРБ оферират и още 100 000 лева от бюджета на общината - от парите за представителни разноски на кмета.

" По необясними за нас аргументи, господин Терзиев е планувал в бюджета за тази година два пъти повече пари за представителни разноски. 40 000 лв. на месец за пътувания, цветя, обяди и прочие.Това са два пъти повече пари. Предлагаме от тези пари за обяди на кмета и представителни да купим облекото на медицинските сестри и на фелдшерите. "

Антон Хекимян пък означи, че Терзиев е оповестил преди месеци, че не желае препоръките им, само че те давали постоянно " действителни решения ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР