Няколкочасовото изключване на украинската атомна централа Запорожие“ от електрическата мрежа

...
Няколкочасовото изключване на украинската атомна централа Запорожие“ от електрическата мрежа
Коментари Харесай

На крачка от ядрена катастрофа: Защо спирането на тока е толкова критично за един АЕЦ

Няколкочасовото изключване на украинската атомна централа „ Запорожие “ от електрическата мрежа тази седмица изправи страната и района на нокти. Случилото се в четвъртък е казус в историята на най-големия АЕЦ на континента. А през днешния ден президентът на страната Володомир Зеленски посочи, че Европа се е разминала на крачка от радиационно злополучие.

Окупираната от руснаците АЕЦ „ Запорожие “ е най-голямата атомна централа в Европа. Вниманието върху нея е толкоз фокусирано, тъй като тя се намира покрай фронтовите линии по поречието на река Днепър и в региона към нея през последните месеци неведнъж имаше обстрели, зачестили още повече през миналите седмици. Именно безразсъдните дейности в близост ѝ доведоха до експлоадирането на пожар, развалил въздушните електропроводи, към които е обвързвана тя.

Че устойчивото и безвредно действие на една атомна електроцентрала е от неимоверна значимост, е повече от ясно за всеки разумен човек. Но какво в действителност значи изключването на тока за един АЕЦ и по какъв начин това се отразява на активността му? 
Обяснението в резюме
Във всички атомни електроцентрали деленето на нуклеарното гориво отделя топлота, с цел да създаде по-късно пара, която пък да завърти турбините и по този начин да генерира електричество. Този развой би трябвало да се управлява, с цел да се предотврати верижна реакция, която би довела до прегряване. А такова в най-лошия случай би довело до повреда като тези в Чернобил или Фукушима.

Въпросното управление се случва посредством особено изстудяване. Реактори като 6-те в „ Запорожие “, от които към днешна дата в употреба са два, имат примитивен охладителен кръг. При него електрически помпи избутват вода през дейната зона на реактора. Поддържането на зареждането е от решаващо значение за осъществяването на тази работа.

Ако охлаждането бъде прекратено, горивото може да се нагрее в границите на няколко часа до температура, при която може да се повреди и да стартира да отделя мощно радиоактивни артикули “, изясни Едуин Лиман, шеф по сигурност на нуклеарната сила в основания в Съединени американски щати Union, представен от Reuters.

Ако естественото изстудяване в последна сметка не бъде възобновено, горивото може да разтопи стоманения корпус на реактора и в най-неблагоприятния сюжет – да унищожи защитната структура, а вследствие на това в околната среда да изтече радиоактивно гориво. 

Дори при спрян реактор, към момента има потребност от изстудяване на горивото. 
Мерките
„ Трябва да има зареждане за централата, да поддържат нуклеарното гориво хладно в реактора “, посочи и Марк Хибс, старши помощник в Програмата за нуклеарна политика към Фондацията Карнеги за интернационален мир.

Що се отнася съответно до АЕЦ „ Запорожие “, тя е обвързвана с четири постоянни електропровода от 750 киловолта (kV), предопределени да я доставят непрекъснато. Вчера обаче три от тях бяха прекратени по-рано, а през вчерашния ден това се случи и с четвъртата линия. 

За първи път и четирите постоянни електропровода бяха прекратени “, заяви Украйна, преди въпреки всичко да последва възобновяване на зареждането.

В допълнение АЕЦ „ Запорожие “ разполага и с резервна линия от 330 kV до близката електроцентрала за въглища. В случай на щета на всички линии централата е оборудвана с дизелови генератори, които могат да оказват помощ за малко - според от количеството гориво, сред 72 часа и 10 дни. 

„ Това режим на спешно зареждане “, означи Марк Хибс.

От Международната организация за атомна сила припомнят, че сигурността на външното електроснабдяване от мрежата е от значително значение за гарантиране на нуклеарната сигурност. 

Ситуацията става доста по-страшна, защото външното електрозахранване е все по-нестабилно “, предизвести Едуин Лайман.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР