Няколко тежки случаи на тежко протичаща скарлатина при деца докладваха

...
Няколко тежки случаи на тежко протичаща скарлатина при деца докладваха
Коментари Харесай

Д-р Геновева Тачева обясни какви са симптомите на скарлатината

Няколко тежки случаи на тежко протичаща скарлатина при деца рапортуваха здравните управляващи във Англия.

Продължава изследването на аргументите за усложненото протичане на инфекцията. Заради случаите английските управляващи обмислят да дадат превантивно антибиотици на децата, посещаващи образователните заведения на инфектираните.

Към момента в България няма случай на сходно тежко протичане на стрептококова зараза, разяснява в “Денят стартира ” доктор Геновева Тачева, заместник-директор на СБАЛ по детски заболявания “Проф.

Иван Митев ”.

Тя посочи, че случаите във Англия са извънредно редки като съгласно нея може да бъдат избегнати, в случай че бактериалната зараза се откри в точния момент и стартира подобаващото антибиотично лекуване.

“Във Англия използването на антибиотици е по-ограничена и изчакват по-дълго, което би могло да бъде причина. Това е бактериална зараза и като се разпознае в точния момент, се лекува сполучливо 100% с пеницилин ”, съобщи тя.

Скарлатината се предизвиква от стрептококова зараза. Този тип бактерия се среща постоянно при хората и не е наложително да се развие към скарлатина, като по-често провокира ангина или фарингит.

Стрептококовата зараза се открива елементарно и бързо с проби, сходни на антигенните за коронавирус, сподели доктор Тачева. Бактерията се предава по въздушно-капков път, а най-хубавата предварителна защита е хигиената.

Според доктор Тачева всеобщото определяне на антибиотици като предварителна защита на болестта, каквото обмислят във Англия, не е вярно и крие доста опасности.

Протоколът при стрептококова зараза в България планува тестване на всички контактни деца в групата или в класа и определяне на антибиотици единствено на тези, при които се открие носителство на бактерията.

Симптомите на стрептококовата зараза са грипоподобни – стартира с температура над 38,5 градуса, изнемощялост, безапетитие при по-малките, болки в гърлото и увеличени лимфни възли. Няколко дни по-късно се появява аленочервен обрив по долната част на тялото, а езика става малиновочервен.

Д-р Тачева предлага при подозрение за стрептококова зараза, да се прави тест, с цел да се приложи съответно лекуване.

./ и във Facebook

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР