Няколко световни банки са помогнали на свои клиенти да избегнат

Няколко световни банки са помогнали на свои клиенти да избегнат ...

Световен скандал: Поредица от документи показват мръсни практики на големи банки.

Няколко световни банки са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона долара в периода 1999-2017 година. Това съобщава в свое разследване американският портал , който се позовава на информация от подразделението за борба с финансовите измами на американското финансово министерство, предаде БНР.
Документите, използвани от Buzz Feed за разкриване на информацията, представляват над 2 000 доклада за подозрителни операции (FinCEN Files). От Buzz Feed са предали досието на Международния консорциум на разследващите журналисти, пише БГНЕС.

Коронавирусът удари тежко американските банки Коронавирусът удари тежко американските банки
През второто тримесечие на 2020 г. печалбите на американските банки са намалели с 70% спрямо година по-рано. Причина за това е продължи...
Според портала, ръководствата на финансовите институции са си затваряли очите за предупрежденията на сътрудници за подозрителни действия. Банките са се надявали, че при разобличаване ще успеят да сключат споразумение с правосъдието, което предвижда само глоби. Въпреки това, даже и след финансови санкции, институции като "Джей Пи Морган Чейс" (JPMorgan Chase), "Ейч Ес Би Си" (HSBC), "Дойче банк" (Deutsche Bank) и "Банк ъв Америка" (Bank of America) са продължили да превеждат средства на заподозрени, твърди разследването. Специално Bank of America, JPMorgan Chase и Citibank са уличени в осъществяване на транзакции за милиони в полза на семейството на Виктор Храпунов - издирван с червена бюлетина от Интерпол, укриващ се в Швейцария.
BBC посочва, че от британската "Ейч Ес Би Си" твърдят, че банката винаги е изпълнявал законовите си задължения за докладване на незаконни финансови дейности.
Документите на FinCEN Files съдържат доказателства за инвестиционна измама, известна като "схема на Понци" (пирамида), започнала скоро след като британската банка е глобена с 1,9 млрд. долара в САЩ заради пране на пари. Това е станало въпреки обещанието на финансовата институция да спре този вид практики. Адвокати на измамените инвеститори твърдят, че банката е трябвало да действа по-рано и да закрие сметките на измамниците.
"Законите, които трябва да спрат такива подозрителни транзакции, всъщност им помагат да цъфтят", пише в своя материал Buzz Feed. И според портала причината е, че няма криминално преследване, а само глоби, в случай на установено нарушение.

Politico: Зъбато куче пазач трябва на ЕС за борба с мръсните пари Politico: Зъбато куче пазач трябва на ЕС за борба с мръсните пари
Предложенията на Европейската комисия за справяне с прането на пари срещат съпротива от националните столици, пише авторитетното издани...

Източник: actualno.com