Няколко седмици след започналото мащабно настъпление в Донбас, руската армия

...
Няколко седмици след започналото мащабно настъпление в Донбас, руската армия
Коментари Харесай

Последното настъпление на руската армия? Как се развива войната в Украйна

Няколко седмици след почналото " огромно нахлуване в Донбас ", съветската войска не може да реализира нищо доста, успявайки към този момент да завземе единствено град Попасная в Луганска област , който на практика е към този момент изцяло опустошен. Москва споделя, че " специфичната интервенция " върви по проект, само че съгласно западни специалисти съветската инвазия в Украйна може да завърши с военно проваляне, отбелязва Би Би Си в разбор по тематиката.

Конрад Музика, началник на полския изчерпателен център Rochan, разяснява пред организация Ройтерс, че съветската войска губи в Донбас прекалено много военнослужещи и техника, които ѝ е мъчно да компенсира . От днешна позиция, нещата за Русия наподобяват по този начин – или проваляне, или готовност , споделя специалистът и добавя: " Не мисля, че има междинни разновидности ".

Преди 9 май някои анализатори допуснаха, че съветският президент Владимир Путин може да употребява Деня на успеха, с цел да разгласи война в Украйна и (или) всеобща готовност, която да му разреши да притегли доста попълнение в армията. Това не разгласи нито едно от двете, само че пък съгласно журналистически данни, съветските управляващи започнаха частична " скрита готовност ", пробвайки се да привлекат в армията резервисти.

Майкъл Кофман, шеф за съветски проучвания в американския институт CNA, оцени възможностите Русия да завземе целия Донбас по този начин: " Имам доста огромни подозрения по отношение на техните вероятности ". " Руските сили са доста отслабени, а бойният им дух евентуално е съществено подкопан. Офицерите не горят от предпочитание да не престават опитите за нахлуване, а съветското политическо управление като цяло, съдейки по всичко, се тутка даже сега, когато се появи вероятност за стратегическото му проваляне ", счита Кофман.

Какво става на фронта

В на авторитетния американски Институт за изследване на войната (ISW) се споделя, че Русия се пробва да сътвори видимост за боен триумф, акцентирайки цялостното завладяване на Мариупол (на фона на ), а също и подготвяното нахлуване в Северодонецк.

Оценявайки елементи от съветското нахлуване в Луганска област, американските специалисти пишат, че армията на Русия има намерение да вземе под надзор пътища, водещи към Лисичанск и Бахмут, само че триумфите са незначителни.

Позовавайки се на данни на украинския Генерален щаб, ISW отбелязва, че съветската войска се пробва да попълни подразделения и да натрупа запаси за по-нататъшно нахлуване към Славянск в Донецка област.

Според оценки на института, на 17 май съветските войски са осъществили няколко несполучливи опита да се придвижат към този град, постигайки стеснен прогрес в региона на Лиман.

Всичко това се случва при продължаващо контранастъпление на украинските въоръжени сили, където съветската войска продължава да отстъпва към държавната граница.

По данни на ръководителя на Харковската регионална администрация Олег Синегубов, руснаците се пробват да противодействат на съветското контранастъпление в направление град Волчанск, който е значим транспортен възел на към 90 км от Харков.



По данни на ISW, украинските сили не престават към Изюм. Според сведения на Пентагона, Русия евентуално продължава да удържа позиции покрай Харков и по-конкретно, обитаеми пунктове към автомобилните пътища в Белгород.

Експертите от института предвиждат, че съветските войски ще завършат отстъплението си от Харков, само че ще се опитат да задържат Волчанск , с цел да пазят линиите на доставяне на подразделенията си в Донбас и към Июзм. Не е ясно дали ще успят, показва ISW.

" Руснаците не престават опитите да обкръжат Северодонецк и Лисичанск от юг, евентуално фокусирайки се върху това да пресечен последния авто път, свързващ Северодонецк-Лисичанск с останалата територия на Украйна ", показва ISW.

Сраженията ще са тежки и дълги

Според Конрад Музика руснаците са били принудени да пренасочат напъните си на изток, откакто не реализираха триумфи по първичните си цели. " Не им се удаде да напреднат от Изюм, по тази причина потеглиха към Северодонецк и Лиман, допустимо за да се опитат да обкръжат украинските войски към тези градове. Ще стане ли това в реалност, е напълно различен въпрос ", разяснява ръководителят на полския център Rochan пред Ройтерс, представен от Би Би Си.

Експертите не считат, че Украйна ще успее да повтори в Донбас своето релативно бързо нахлуване в Харковска област. Руските войски в Луганска и Донецка област са доста повече. " Сраженията ще бъдат тежки. И освен тежки, само че и дълги. Руските войски не можаха да реализират триумф в настъплението, само че в това време не бързат да бягат или да се предават ", разяснява Кофман.

Важна роля за вероятните триумфи на украинската войска могат да има и западното тежко въоръжение , което Киев напоследък стартира интензивно да получава от съдружниците. И по-специално, в Киев изключително доста чакат дълекобойна и прецизна артилерия, такава като американските гаубици M-777.

" Украинците към този момент стартират да имат превъзходство над руснаците в далекобойната пукотевица ", счита Музика. " Това значи, че те могат да работят без опасност от ответен огън от съветска страна ", споделя специалистът и добавя: " Руснаците към момента имат изцяло артилерийско предимство от позиция на количество, само че съм убеден, че същото не може да се каже за качеството. Това е артилерийска война ".

Стратегия на " корозията "

Авторитетният боен специалист, австралийският военачалник в оставка Мик Райън, че е оценил правилата, по които работи украинската войска и които, по негово мнение, ѝ разрешават сполучливо да отразява натиска на превъзхождащия я по бройка съперник. Той дефинира тактиката на Украйна като принцип на " корозията " и " разяждането " – Киев непрекъснато бие по слабите места на Москва и дейно употребява лични сили, с цел да забави врага .

По думите му, украинските войски са съсредоточили офанзивите си по най-слабите страни на всяка войска: връзки, логистика, гръб, пътища на доставяне, артилерия и командни пунктове.

По време на борбата за Киев Украйна съумя да спре Русия, откакто проникна в тила ѝ и отчасти унищожи логистичната поддръжка. Те съумяха да разрушат от вътрешната страна съветската военна акция на север и да я принудят да напусне страната, счита Райън.

Подобна тактика Киев ползва и в източната част на страната, полагайки съветската логистика на непрекъснати офанзиви, въпреки че в този момент Москва работи доста по-внимателно.

В същото време бойният дух на руснаците спада поради провалите на бойното поле, поради проблемите със снабдяването и отстъплението под натиска на Украйна от регионите на Киев и Харков, показва Райън. Според него към това се прибавя и украинската акция в обществените мрежи, показваща провалянето на Русия.

Неотдавнашният опит на руснаците да преминат за тях. То сподели, че командването на Путин е почнало да се оправя зле с оценката на рисковете за военните интервенции.

" Така наподобява война в XXI век. Украинците се изявиха като господари. Всяка приблизително огромна страна с лимитирани запаси може да научи доста от тях ", написа Майк Райън.

Всичко върви по проект

Независимо от неналичието на очевидни военни триумфи, представителите на Москва упорстват, че съветската войска извършва поставените ѝ задания, а министерството на защитата ежедневно афишира заличаването на многочислени украински военни цели.

" Наскоро президентът сподели, че всичко върви по проект ", съобщи във вторник представителят на Кремъл Дмитрий Песков , представен от РИА Новости. " Всичко върви по проект. Достатъчно дейно. Вие виждате триумфите на нашите военни, виждате героизмът, който демонстрират нашите бойци, по тази причина няма никакви подозрения, че всички поставели цели ще бъдат реализирани ", сподели Песков.

Коментирайки вероятностите на съветската военна инвазия в Украйна, Кофман допуска, че Кремъл готви изпращането попълнения, само че това не е елементарно да се провежда.

" Съвършено явно е, че те се пробват по някакъв метод да привлекат хора с временен опит във военната работа. Но това, което аз виждам е, че Путин просто протака, до момента в който обстановката в съветската войска става все по-зле ", споделя Кофман и заключава: " Засега всичко това наподобява като последно нахлуване на съветската войска " .

" Времето несъмнено работи против руснаците. На тях им свършва техниката. И по-конкретно, свършват им актуалните ракети. А украинците стават все по-силни с всеки минал ден ", разяснява пред Ройтерс Нийл Мелвин от английския проучвателен център RUSI (Royal United Services Institute).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР