Няколко седмици след официалното отриване на ски сезона у нас

...
Няколко седмици след официалното отриване на ски сезона у нас
Коментари Харесай

10 български ски курорта

Няколко седмици след формалното отриване на ски сезона у нас и малко преди същинския му кипеж, през днешния ден ви предлагаме да си напомним кои са положителните родни зимни курорти.

Ако още не сте създали своята резервация за ски почивка тази година, то несъмнено този материал ще ви е от изгода.

1. Банско (Област Благоевград)

A post shared by Bansko Instagram Account (@bansko)

Първият курорт, който изскача в главата на всеки българин, когато използваш в едно изречение думите „ ски “, „ зима “ и „ България “. Да, не можем да отречем, че има за какво да е по този начин. Това е единственият български зимен курортен комплекс, който е настоящ хазаин на кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини – както при мъже и дами, по този начин и за юноши! Едно огромно самопризнание от страна на ФИЗ към пиринския град.

В тази връзка Банско е и един от най-добре поддържаните ни курорти във връзка с ски уреди и съоръжение – разполага с 1 кабинков въжен превоз, 9 седалкови лифта и 5 ски влека. Откъм писти с друга компликация за каране също предлага богато многообразие – 6 сини, 11 червени и 2 черни писти. Както се споделя „ Има за всекиго по нещо “. Остава единствено да извършите своята резервация и да се убедите… с очите и ските си.

2. Боровец (Софийска област)

A post shared by Borovets All Season Resort (@myborovets)

Още през далечната 1898 година княз Фердинанд усеща приятния дух на земята в тогавашната „ Чамкория “ (сегашния „ Боровец “) и заповядва да му бъде издигнат за отдих и отмора дворецът „ Царска Бистрица “. По образеца на княза, заможни българи също стартират също да строят свои почивни вили там и лека-полека се образува първият курорт в България – Боровец. До през днешния ден той два пъти е бил хазаин на надпревари от Световната купа по ски алпийски дисциплини и един път е бил хазаин на Световно състезание по биатлон.

Курортното населено място предлага на своите посетители общо 58 км, разпределени сред разнообразни по трудност писти за каране. До тях стига чрез 1 кабинков, 4 седалкови лифта, а по пистите има 6 ски влека. Също 8 от пистите са оборудвани с осветяване за нощно каране. Курортът предлага също условия за ски тичане, уреди за биатлон, благоприятни условия за фрирайд и ски туринг. Красотата и положителните условия за зимни спортове на Боровец ви чакат – стегнахте ли към този момент багажа?

3. Пампорово (Област Смолян)

A post shared by Pamporovo Tourist Center (@pamporovo_tourist_center)

Пампорово е най-слънчевият ни ски курорт – приблизително през зимата туристите му се радват на към 120 слънчеви и ясни дни в ски календара. В допълнение към това ски зоната му разполага с 2 зелени, 7 сини, 5 червени и 4 черни писти, до които се стига чрез 7 лифта и 6 ски влека. Така Пампорово се явява превъзходен избор за компании, в които има както напреднали, по този начин и начинаещи скиори.

А за не спортистите, изкачването на връх Снежанка, както и стигането до най-високата точка на едноименната кула, също е незабравимо и вълнуващо прекарване. В непосредственост до пистите има голям брой дребни и китни чайни, които примамват гостите на зимния курорт, да оставят ските за миг и да се насладят на купа топла пилешка чорба или чаша хубаво алено родопско винце. Все отново би трябвало да се любуваме на дребните неща в този живот и на благинките, които той ни предлага, нали? Не всичко е работа, сметки и терзания.

4. Чепеларе (Област Смолян)

A post shared by Adventure Shop (@adventureshopsofia)

Малко преди да стигнете Пампорово, минавате през дребния, гиздав град Чепеларе. Сгушен в полите на Родопите, този град е заснежен съвсем през цялата астрономическа зима. Това дава извънредно удобни условия за сполучливото развиване на зимните спортове в България. Не един или двама измежду най-хубавите ни спортисти, изявяващи се в дисциплини, изискващи съществуване на сняг, са родени точно тук. За образец можем да дадем както първата ни златна олимпийска шампионка в биатлона – Екатерина Дафовска, по този начин и настоящият ни сноубордист – Радослав Янков.

Старт на своите ски умения локалните, пък и туристите, дават на намиращата се в непосредствена непосредственост до града ски зона „ Мечи чал “, която разполага с най-дългата ски писта в България. Предлага на вниманието на своите гости алена и зелена писта, до които се стига с 1 седалков въжен превоз, а на място има 2 ски влека. Зимният курорт има още трасе за биатлон, ски тичане и кънтри крос. Условията, които ви чакат, към този момент ги знаете. Остава единствено да отидете и да ги изпробвате!

5. Мальовица (Софийска област)

A post shared by Мальовица Ски (@malyovitsaskiofficial)

В непосредственост до Боровец, ситуиран в подножието на втория по височина връх в Рила, се намира курортен комплекс Мальовица. На него пада най-вече сняг през зимния сезон, в сравнение с във всички други родни курорти. Тези удобни условия и няколкото писти, които предлага регионът, са един превъзходен вид за ски феновете, които не харесват местата с тълпи от хора. Тук има по-малко на брой трасета, само че за сметка на това качествено обработени и поддържани – 1 зелена, 2 сини, и три писти за напреднали и експерти скиори.

Активни през целия сезон са и са и 5-те ски влека. В комбиниране с прелестната заобикаляща природа опцията и за нощно каране по всички писти, Мальовица не отстъпва по комфорт на най-хубавите ни зимни селища. Елате и се убедете сами, в случай че към момента не сте го създали!

6. Витоша (Област София)

A post shared by Vitosha.Mountain (@vitosha.mountain)

На ръка разстояние от столицата ни, Витоша е постоянно избирана, най-вече от столичани, за бързо уикенд ски премеждие. А от време на време даже и за едно нощно каране след работа – когато зимният спорт е не просто за поддържане на кондиция, а пристрастеност! Условията, които Витоша предлага, са 15 писти, разнообразни по компликация, само че еднообразно атрактивни както за навлизащите в спорта, по този начин и за ветераните в него.

Обща дължина на ски пистите в зоната са 29 км. Оборудвана е с 1 кабинков въжен превоз, 4 седалкови и задоволително ски влекове, които да съумяват да поемат количеството искащи скиори и сноубордисти в сезона. Ако сте покрай София, несъмнено не се колебайте и си подарите най-малко ден спускания по „ Витошко лале “ или „ Ветровала “.

7. Добринище (Област Благоевград)

A post shared by Обичам България и Добринище (@love.dobrinishte)

Ако не съумеете да се вредите за лифта в най-посещавания ни курорт – Банско, или пък просто желаете да покарате ски/сноуборд в по-спокойна атмосфера, Добринище е вашият най-хубав вид за Пирин планина. Да, пистата тук е единствено една, само че пък е с дължина 5 км, като в горната си част е по-скоро подобаваща за начинаещи, само че в междинната е много стръмна и си изисква по-умели знания в спорта.

Пистата е постоянно добре обработена и се намира по слънчевите скатове на планината, което дава обещание най-вече положителни метеорологични условия през по-голямата част на дейния ски сезон. От долната до горната част се стига чрез седалков въжен превоз, който е добре поддържан. Необходимите условия за зимен спорт тук ги има, остава единствено се възползвате от тях!

8. Картала (Област Благоевград)

A post shared by Kartala Eco Resort Bulgaria (@kartalaecoresort_bg)

Това е един от относително новите ни и не толкоз познати курорти – открит е публично през 2009 година На територията на туристическия комплекс има 6-километрова ски писта. Тя е оборудвана с кабинков въжен превоз и два ски влека. В непосредственост има комфортни и приятни хотелски комплекси, предлагащи уютни условия за отдих.

А за по-запалените фенове на планината – от горната станция на лифта се разкрива спираща дъха панорама към Рила и Пирин. Една чудесна дестинация, която предлага по малко и за душата, и за поддръжка на тялото в кондиция. Добър вид е, в случай че желаете да разнообразите добре познатите към този момент ски курорти у нас.

9. Паничище (Област Кюстендил)

A post shared by Kimberly Ivanova (@kimberly_ivanova_travel)

Друго място, предлагащо опция за ски и относително покрай столицата – на към 80 км, е Паничище или Рилските езера. Предлага положителни условия за начинаещи и не толкоз опитни скиори и сноубордисти. Ски пистите в този район са 7 – колкото са и Рилските езера, намиращи се наоколо. На всяка писта има и по един ски влек. Тук разполагаем е и писта за биатлон – оборудвана с цели за пукотевица и нужна дължина за тичане. Не рядко се вижда и практикуването на free-ride от страна на по-опитните скиори.

Изкачването до най-горната точка на ски зоната става посредством седалков въжен превоз. На територията на курорта има голям брой хотели; ски центрове, предлагащи нужното съоръжение под наем; заведения за хранене, питейни заведения и чайни, в които човек може да поседне, да похапне и да се наслаждения на зимната приказка, която го заобикаля. И на вас ли към този момент ви се доходи там? Не губете време, а тръгвайте!

10. Узана (Област Габрово)

A post shared by uzana_hotel.PrimaS (@uzana_hotel.prima.s)

Това е местността, бележеща идеалния географски център на България, в самото сърце на Стара планина. Тук, в подножието на връх Исполин, има 8 писти за каране на ски и сноуборд. Те са снабдени с 8 ски влека от два вида – „ паничкови “ и такива със захват. Пистите са с друга трудност за каране. Най-дългата измежду тях е малко повече от километър. Средната им надморска височина е към 1300-1400 м и са ситуирани най-вече по северните скатове на Балкана. Най-широката билна поляна на Стара планина дава идеални условия за упражняване на кайт-бординг.

Узана е притегателно място за спортисти, само че и за феновете на планината – със своя чист въздух и вековни букови гори. В непосредственост има и много приветливи места за настаняване, измежду които хижи, фамилни къщи за посетители и по-големи хотели. Те са подготвени да приютят и нагостят с достоверни месни гозби своите гости. Време е към този момент да прегледате офертите им за тазгодишния зимен сезон, не мислите ли?

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР