Няколко са отличниците“ сред кметовете на ГЕРБ, които заслужават детайлно

...
Няколко са отличниците“ сред кметовете на ГЕРБ, които заслужават детайлно
Коментари Харесай

Кметът от ГЕРБ Стефан Радев пак „блесна“: Как се крадат 1,2 млн. от Европа с велоалеи в Сливен

Няколко са „ отличниците “ измежду кметовете на ГЕРБ, които заслужават детайлно прокурорско внимание от Лаура Кьовеши поради престъпно разходване на европейски пари – Иван Портних във Варна, Димитър Николов в Бургас, Калин Каменов във Враца, Живко Тодоров в Стара Загора, Здравко Димитров – Зико в Пловдив, Димитър Бръчков в Петрич, Станислав Дечев в Хасково. С помощ от източник в администрацията в Сливен към черния лист на пробитите кметове самоуверено можем да прибавим и Стефан Радев.

След като Narod.bg към този момент осветли няколко схеми на гербопитека, в този момент се добрахме до следващата маскирана със строителство крадлива скица, за която под отговорност би трябвало да бъде измамен точно кметът Стефан Радев, пионка Десислава Танева, която е негов сякаш някогашен шеф.

СХЕМАТА

Поредната нечистотия, която изскача от Сливен, е обвързвана с проточилата се във времето изработка на 10 км велоалеи, които глътнали близо 1,2 млн. лв. от еврофондовете, а за похлупак към този момент са полуразрушени поради некачественото създаване.

Фирмите-изпълнителки са обединени в консорциума „ Сливен превоз “ ДЗЗД, в който 90% се имат от „ Копекс и Ко “ ЕООД и „ БГ Ленд Ко “ ООД, с 5% е „ Агробилд “ ЕООД, като сумата за извоюваната от тях социална поръчка е 947 023 лева без Данък добавена стойност или 1 136 427 лева с налога.

Поради събитието, че дължината на велоалеите и бюджетът, очакван за тях, са авансово заложени като част от плана за интегриран градски превоз, по време на осъществяването, което включва и планиране, община Сливен, ръководена от Стефан Радев, утвърждава план, препоръчан от изпълнителя, който е напълно в негова изгода и цели осъществяването на заложената дължина велоалеи с минимални средства, не скри източникът на Narod.bg от кръга към проваления кмет.

ВРЪТКАТА

Как се крадат 1,2 млн. лв. с велоалеи? На доста от улиците в Сливен лентите за колела са направени върху съществуващото платно и употребяват неговото асфалтово покритие, като единствено са обрисувани с пластмасови ограничители, конуси или бордюри.

Реклама

Така общината стеснява съществуващите улици, а задачата е единствено една – да се облагодетелства изпълнителя на поръчката. Останалата част от алеите, които се извършват върху тротоарни площи, пък е с компрометирано покритие, което постанова преасфалтирането им няколко пъти по обичаната престъпна скица на ГЕРБ „ ремонта на ремонта “.

Въпреки че публичната поръчка беше предоставена през 2018 година, строителството се проточи до есента на 2021-а. В същото време работата е некачествена и трасетата за колоездачи още към мига на издаване към този момент се нуждаеха от преасфалтиране.

Проектът, който планува нови велоалеи по огромните булеварди в града, се извършва, както към този момент писахме, от обединяването „ Сливен Транспорт “. Договорът е подписан на 13 април 2018 година, като в началото гласи, че „ срокът на осъществяване на всички действия, абстрактен план и СМР е до 12 месеца, считано от датата на подписването му “.

Броени дни преди да изтече крайният период обаче Стефан Радев и изпълнителят подписват анекс, с който се анулира едногодишния период за привършване на строителството.

След обява на „ Сега “ по тематиката община Сливен в право на отговор заяви, че краен период в действителност има и строителните работи ще продължат най-късно до 03.05.2021 година До юли 2021-а, цели две години след крайния период, велоалеите към момента не бяха довършени.

„ Строителният контрол и инвеститорският надзор от страна на община Сливен са установили недобро осъществяване на полагането на асфалтова настилка по булевардите „ Стефан Караджа “, „ 6-ти септември “ и „ Христо Ботев “. Не е осъществено заплащане за този вид активност “, прецизира общината. Освен това са открити непочистени сектори, разместени бордюри и нарушена прилежаща инфраструктура. Възложено е на изпълнителя да поправи работата си за своя сметка.

Обществената поръчка за велоалеите в Сливен е на стойност 1 136 427 лева с Данък добавена стойност и се финансира от европейския бюджет по оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014-2020 година “

Избраният строителен консорциум „ Сливен Транспорт “ ДЗЗД е от обръча на ГЕРБ, защото е желан претендент за публични поръчки за строителство в града под Сините камъни, отсече източникът на Narod.bg. И също толкоз постоянно не може да се вмести в крайния период за осъществяването им.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР