Няколко руски военни блогъри твърдят, че се самоцензурират в по-голямата

...
Няколко руски военни блогъри твърдят, че се самоцензурират в по-голямата
Коментари Харесай

ISW: Руските блогъри признават за автоцензура в новините от фронта

Няколко съветски военни блогъри настояват, че се самоцензурират в по-голямата част от репортажите си на фона на очевидната по-широка автоцензура в съветските репортажи за тактическите действителности в някои браншове на фронта. Някои изключително сериозни съветски военни блогъри настояват, че разгласяват единствено пет до 15 % от получената информация.

Това отбелязва Институтът за проучване на войната (ISW) в дневния си разбор за обстановката на фронта в Украйна.

Един от военните блогъри твърди, че измежду съветските сили на фронта не престават да съществуват проблеми с връзките, безпилотните летателни апарати, гумите, електронната война, заплащанията на личния състав и разнообразни други проблеми, само че че съветският личен състав се пробва да смекчи тези проблеми посредством връзки и персонални начинания, евентуално, съгласно военния блогър, тъй като съветските командири постоянно премълчават недоволствата и пренебрегват напъните за премахване на проблемите.

Военният блогър уголемява изявление на съветски пълководец на взвод, който се оплаква от неефективния поток на информация от съветската фронтова линия до лицата, вземащи решения, и който декларира, че е трябвало да предприеме необикновени ограничения, с цел да смекчи отрицателните последствия на бойното поле от този неприятен информативен поток.

Друг боен блогър означи, че избрана информация не би трябвало да се споделя и че способността да се мълчи в подобаващия миг е значимо качество.

На 25 септември съветски блогър изтри част от обява, в която се твърди, че украинските сили са напреднали край Новопрокопивка (на 13 км южно от Орихив) и управляват североизточната част на селището.

Блогърът редактира обявата и вместо това твърди, че украинските сили са атакували край Роботине (10 км южно от Орихив), северно от Новопрокопивка.

Публикуваните по-късно денем геолокационни фрагменти демонстрират, че украинските сили са напреднали на 1,5 км североизточно от Новопрокопивка.

Изтриването на милблогъра навежда на мисълта, че съветските източници съзнателно лимитират отразяването на тактически дейности, изключително такива с неподходящ за Русия излаз.

Цензурата или автоцензурата измежду съветските военни блогъри ще се отрази на способността на ISW и на по-широкия Запад да отразяват съветските интервенции и ISW ще продължи да следи измененията в съветското осведомително пространство, които биха могли да повлияят на отразяването на войната в Украйна от отворени източници.

Държавната дума на Русия одобри на първо четене законопроект, който криминализира насърчаването и оправдаването на екстремизма и евентуално ще насърчи автоцензурата в съветското осведомително пространство.
 НАТО прати два АУАКС-а в Литва
НАТО прати два АУАКС-а в Литва

Самолетите ще водят разузнаване от въздуха

Законопроектът променя настоящ съветски закон, съгласно който подбуждането към екстремизъм се санкционира с санкция до 300 000 рубли (около 3 100 долара) и до четири години затвор.

Изменението също по този начин усилва периода на отнемане от независимост до пет години за приканване, поощряване или оправдаване на екстремизъм онлайн.

На 21 юли съветските управляващи арестуваха някогашния съветски офицер и ревнив националист Игор Гиркин по обвиняване в екстремизъм и евентуално имат намерение да употребяват препоръчаното разширение на закона за екстремизма, с цел да насърчат автоцензурата измежду повече персони, разпространяващи рецензии към Кремъл в съветското осведомително пространство.

Руският президент Владимир Путин изрази поддръжката си за ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров по време на среща на 28 септември на фона на продължаващите спекулации за здравословното положение на Кадиров и публичния отзив против скорошното държание на сина на Кадиров. По време на срещата Путин похвали декларираните триумфи на чеченските сили в Украйна и управлението на Кадиров в Чечения.
 WSJ: Технологичната гражданска война сподели в Украйна новите модели на воюване
WSJ: Технологичната гражданска война сподели в Украйна новите модели на воюване

Американската идея от Ирак и Афганистан е безполезна

Путин и Кадиров изглеждаха спокойни по време на срещата в контрастност с последната среща на двамата на 23 март, когато Кадиров изглеждаше очевидно нервозен .

Срещата на Кадиров и Путин на 28 септември се организира на фона на продължаващите спекулации за здравословното положение на Кадиров и неотдавнашния публичен отзив поради фрагменти, на които се вижда по какъв начин синът на Кадиров бие задържан.

Срещата на Путин с Кадиров евентуално е ответна реакция на изразената от Кадиров преданост към Путин след въоръжения протест на Вагнер на 24 юни и е сигнал за готовността на Путин да продължи да поддържа Кадиров макар последните събития.

Руското осведомително пространство продължи да подлага на критика арменското управление и да се оплаква от хипотетичното понижаване на въздействието на Русия в Армения. На 27 септември лишеният от независимост разгорещен националист и някогашен съветски офицер Игор Гиркин назова съветския мироопазващ контингент в Нагорни Карабах " презрян " поради опита му да извършва " имперски функционалности ", без да има " опция и предпочитание " да поддържа мироопазващи интервенции .
 Полша се трансформира в защитителен исполин против империализма на Путин
Полша се трансформира в защитителен исполин против империализма на Путин

Путин в никакъв случай не си е представял, че войната му в Украйна ще тласне Финландия и Швеция в НАТО, а още по-въздействащо върху имперските му проекти е Полша и Украйна да се трансфорат във водещи военни сили

Гиркин също по този начин съобщи, че съветските мироопазващи сили биха претърпели проваляне, в случай че се бяха намесили в неотдавнашните боеве в Нагорни Карабах.

Руски милблогър разкритикува арменското държавно управление, че не се е намесило в Нагорни Карабах.

Друг съветски източник твърди, че Русия е изгубила " замразен спор ", на който може да влияе, и че изгубването на една сепаратистка република в хипотетичната съветска сфера на въздействие е директно обвързвано с намаляването на съветското интернационално въздействие.

На 28 септември украинските сили продължиха настъпателните интервенции край Бахмут и в западната част на Запорожка област. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са траяли настъпателните интервенции в посока Мелитопол (Западна Запорожка област) и в посока Бахмут.

Доброволческите батальони " Щурм Осетия " и " Алания " обявиха, че неуточнени източници не престават да популяризират погрешна информация за украински пробив в региона на Роботине-Вербове, евентуално визирайки изказванията на крайнодесен съветски боен блогър от 22 и 23 септември, че украинските сили са напреднали във Вербове (18 км югоизточно от Орихов).

ISW не съумя да удостовери това известие и няма да продължи да го записва при липса на образно удостоверение или сходни изказвания от други съветски източници.
 Украйна заяви, че е унищожила 34 от 44 дрона, изстреляни от Русия
Украйна заяви, че е унищожила 34 от 44 дрона, изстреляни от Русия

Областният губернатор на Одеса Олех Кипер сподели, че неговият район е бил главната цел, само че офанзивата не е оставила жертви.

През последните дни съветските сили понижиха темпото на локалните си настъпателни интервенции по линията Купянск-Сватово-Кремина. Руски и украински публични лица все по-често оповестяват за по-малък брой съветски сухопътни офанзиви в посока Купянск и Лиман, което демонстрира, че украинските настъпателни интервенции са отвлекли съветските сили от линията Купянск-Сватове-Кремина и доста са влошили съветските настъпателни старания по тази линия.

ISW към този момент оцени, че съветските настъпателни интервенции по линията Купянск-Сватово-Кремине са имали за цел да притиснат украинските сили на тази линия и да ги отдалечат от по-критични региони на фронта.

Украинският заместник-директор на отдела за обмисляне на приложенията на Главното ръководство на Украинската национална армия полковник Николай Уршалович съобщи на 28 септември, че през миналата седмица съветските сили са провели отбранителни интервенции и са подсилили подразделенията си, до момента в който украинските сили са провели настъпателни интервенции и са изтласкали съветските сили от неуточнени позиции.

В утринния отчет за ситуацията (SITREP) на украинския общоприет щаб от 28 септември не се оповестява за съветски сухопътни офанзиви по направленията Купянск и Лиман, а във вечерния SITREP от 28 септември се оповестява единствено за една съветска офанзива южно от Кременна, покрай Билохоровка.

Руската авиация става все по-активна по тази линия, защото наземните офанзиви явно са намалели, а съветски източници непрекъснато настояват, че съветски въздушни удари са нанесени по следени от Украйна мостове над река Оскил - евентуално за да се спре опасността от възможни украински настъпателни интервенции на изток от реката.
 Подоляк: Украйна последователно стяга Крим в артилерийски капан
Подоляк: Украйна последователно стяга Крим в артилерийски капан

Целта е Русия да не получава муниции

Руската авиация е все по-активна в Харковска, Луганска и Херсонска област и явно по-малко дейна в регионите на западната Запорожка област, където украинските сили организират контраофанзивни интервенции. През миналата седмица съветските сили все по-често нанасят въздушни удари по цели на западния (десния) бряг на Херсонска област и по тиловите украински наземни информационни линии в посока Купянск.

Говорителят на Източната група сили на Украйна капитан Иля Евлаш съобщи на 28 септември, че съветските щурмови самолети Су-35 и хеликоптери Ка-52 са все по-активни в направленията Купянск и Лиман и че съветските сили са нанесли 21 въздушни удара в тези посоки, най-вече наоколо до Сиверск (19 км южно от Кременна) и региона на Серебрянската гора (11 км южно от Кременна).

Говорителят на военното ръководство на Херсонска област Олександър Толоконников съобщи на 28 септември, че през последните три дни съветските сили са нараснали три-четири пъти броя на въздушните удари по град Херсон и десния бряг на Херсонска област и че съветските сили са хвърлили повече от 50 авиационни плаващи бомби против цели в тези региони .

Руската авиация продължава да нанася удари по тиловите украински региони в източната част на Запорожка област, макар че споменаването на съветската авиация, която отблъсква украински набези в регионите на фронтовата линия, е по-рядко срещано в съветските отчети, в сравнение с при започване на контраофанзивата. Руски източници означават, че съветската авиация, по-специално хеликоптери Ка-52, е изиграла забележителна роля в спирането на украинските набези при започване на контраофанзивата.

Изглежда, че украинските сили са нараснали способността си да смъкват съветски хеликоптери Ка-52 в средата на август 2023 година, а съветското командване може да е понижило потреблението на авиация в западната част на Запорожка област заради опасения от загуба на авиация и водачи.
 Олаф Шолц отсрочи доставката на далекобойни ракети Taurus на Украйна
Олаф Шолц отсрочи доставката на далекобойни ракети Taurus на Украйна

Той се притеснява от директна борба с Русия

Намаленото потребление на съветската авиация в Западна Запорожка област обаче не е подкопало съществено съветската защита, защото съветските сили наподобява са нараснали потреблението на ударни безпилотни самолети против настъпващите украински сили, а съветските артилерийски елементи не престават да играят забележителна роля в отблъскването на украинските набези .

Остава неразбираемо какво имат намерение да реализират съветските сили с нарасналата авиационна интензивност в Херсонска област и дали повече въздушни удари против украински цели в посока Купянск и Лиман ще могат да компенсират влошената съветска бойна мощност в региона.

През нощта на 27 против 28 септември съветските сили нанесоха серия от удари с безпилотни самолети против Украйна. Украинският общоприет щаб заяви на 28 септември, че украинската противовъздушна защита е свалила 31 от 39-те изстреляни от Русия дрона " Шахед " над Украйна през нощта на 27 против 28 септември и три от петте дрона " Шахед " на 27 септември.

Украинските военновъздушни сили оповестиха, че съветските сили са изстреляли дроновете от Приморско-Ахтарск, Краснодарския край и окупирания Крим.
 Лавров: Русия е подготвена да договаря с Украйна, само че чака предлагането на Запада
Лавров: Русия е подготвена да договаря с Украйна, само че чака предлагането на Запада

С оглед на действителностите на земята

Говорителят на Украинския център за проучване на трофейни и перспективни оръжия и военна техника към Генералния щаб на Украйна капитан Андрий Рудик съобщи, че съветските компании са модифицирали създадените в Русия дронове " Шахед-136 ", с цел да съдържат повече елементи локално произвеждане, само че не са подобрили тактическите или техническите характерности на дрона.

Рудик съобщи, че модификациите демонстрират, че Русия продължава да се стреми към всеобщо локално произвеждане на дронове " Шахед ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР