Няколко пъти беше отлагано внасянето на този проект – по

...
Няколко пъти беше отлагано внасянето на този проект – по
Коментари Харесай

Адв. Емил Георгиев: Крайно време е ПП-ДБ да внесе проекта си за конституционни промени

Няколко пъти беше отлагано внасянето на този план – по неразбираеми аргументи. Техният ангажимент към гласоподавателите, в това число към гражданските организации като нашата – „ Правосъдие за всеки “, която даде своята поддръжка за тази коалиция против уговорката им да внесат личен парламентарен план, а не да поддържат този на ГЕРБ или Движение за права и свободи, би трябвало да го изпълнят. Времето за това изтича, сподели още той по Евронюз.

 

„ Има избрани периоди, които би трябвало да се съблюдават в конституционната процедура “, напомни адв. Георгиев и уточни, че за бързата процедура по изменение на Конституцията трябват 180 гласа в Народното събрание, а за бавната 160.

 

„ Смятам, че има късмет Движение за права и свободи да поддържат един логичен план, какъвто чакам да бъде този на ПП-ДБ. Видимо Движение за права и свободи са се заели със задачата да изчистят облика си, а това е методът да го създадат – с съответни дейности в поддръжка на новаторски позиции “, сподели правният специалист.

 

„ Още назначението на Иван Гешев беше доста мощно политическо стимулирано, както и неговото освобождение. Имаше учредения доста по-рано да бъде преустановен мандатът на Иван Гешев, само че Висш съдебен съвет заеха напълно друга позиция на два пъти, когато сходно искане беше направено “, разяснява юристът.

 

Днес излезе значима информация от понастоящем изпълняващия длъжността основен прокурор Борислав Сарафов по отношение на случая „ Осемте джуджета “. Тази информация към момента не е тествана, само че се оказва, че в мандата на господин Гешев са осъществени ужасно доста нередности и е извънредно време един път вечно да се разплетат тези истории и да се търси наказателна отговорност, в случай че има осъществено закононарушение.

 

„ Никога не е добра вест, когато политиката се намесва в правосъдната власт, даже с цел да провокира едно вярно по своето наличие решение “, разяснява адв. Георгиев. Трябва доста добре да се осмисли дали основният прокурор следва да бъде част от Висш съдебен съвет, акцентира той.

 

По неговите думи отчетът на Европейска комисия не споделя нищо ненадейно, което да ни изненада.

„ По отношение на Висш съдебен съвет и Инспектората към него рецензиите са доста съществени, тъй като Инспекторатът към този момент кара втори мандат. Висш съдебен съвет също е с изминал мандат, а му се постанова да взима доста съществени решения “, уточни той и добави, че кадровиците позволяват съществени неточности с установяване на така наречен краткотрайно изпълняващ функционалностите на основен прокурор.

 

Адв. Георгиев подсети, че така наречен Механизъм за съдействие и оценка в никакъв случай не е изнемощял, а бяха отпаднали годишните отчети на Европейска комисия.

 

Относно Шенген правният специалист разяснява, че имаме прогрес по осъществяването на ПВУ и във връзка с това, че още веднъж възстановихме парламентарното ръководство, което покачва възможностите за влизане в зоната за свободно придвижване.

Според юриста България би могла да влезе в Шенген, в случай че се подобрят предпоставките за провеждането на самостоятелни и ефикасни следствия на прокуратурата у нас, които да водят до обвинителни актове, издържали в съда.

„ За Шенген главният проблем е достъпът до сензитивна информация, която се споделя в Шенгенската осведомителна система. За страдание България нееднократно е давала мотив за подозрения дали всички, които имат достъп до тази система употребяват информацията по предопределение “, сподели още адв. Георгиев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР