Няколко хиляди души се събраха на два протеста с искане

...
Няколко хиляди души се събраха на два протеста с искане
Коментари Харесай

Протестиращи поискаха импийчмънт на Радев. ПП-ДБ се включи в демонстрацията


Няколко хиляди души се събраха на два митинга с искане за започване на процедура по импийчмънт на президента Румен Радев и в поддръжка на Украйна против съветската инвазия във вторник в София. Демонстрациите започнаха пред президентството, след което последва шествие около постройката на Народното събрание, което доближи до Орлов мост, блокирайки бул. “Цар Освободител ”.

Гражданското съдружие БОЕЦ провежда на митинга подписка с искане за импийчмънт на Радев - нещо, към което организацията приканва парламентарните партии от дълго време.

Двете обединения се схванаха за това предходната седмица, само че след това депутатът от ПП-ДБ от съвещание на “Продължаваме смяната ”, обвинявайки ги в национално изменничество. Повод за това стана изказано в записа желание за чистка в службите, съгласувана с “посолството ”.

Именно държанието на Радев при връчването на втория мандат стана мотив за митинга във вторник. на ръководителите на ДАНС, цивилното и военното разузнаване в Народното събрание, препоръчани от " Възраждане " и свикано от ръководителя на Народното събрание от ГЕРБ Росен Желязков. При него шефът на контраразузнаването Пламен Тончев съобщи, че министри от кабинета “Петков ” не са работили в полза на България.

Демонстрацията против Радев стартира със викания “Тук не е Москва ” и апели за неговата оставка поради нееднократните му изявления против даването на нова военна помощ на украинската опозиция. Освен водачите на Политическа партия, към протестиращите се причислиха и представители на “Демократична България ”.

“Много се веселя да видя толкоз доста хора, тъй като сега сме на кръстопът. В момента се спуска нова желязна завеса в Европа, която я разделя на две – свободна Европа, демократична и просперираща, или Европа на някогашния Съветски съюз ”, сподели Асен Василев пред множеството.

По думите му всеки, който желае “да ни отдалечи от Европа, да ни извади от съюза на проспериращите страни, да заплаши нашата сигурност, като ни извади от НАТО, е народен изменник “. Той съобщи, че националните предатели са тези, които желаят да отклонят България от това да бъде от вярната страна на желязната завеса.

Кирил Петков добави, че “хората, които се пробват да водят старите системи, старите служби за сигурност, които работят от заран до вечер, с цел да вадят компромати, действително усещат, че губят историческото си време ”.

“Това се случва заради една-единствена причина – има няколкостотин хиляди българи, които споделят, че България е европейска страна и има потребност от европейско държавно управление. България няма път към Евразия и Изтока, а ще бъде една естествена европейска страна с европейски живот ”, сподели още някогашният министър председател.

Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков, който напусна Българска социалистическа партия, с цел да се причисли към новата коалиция, разяснява, че е шокиран “какъв запас и какви старания се хвърлят против това България да няма постоянно държавно управление ”. Колегата му Даниел Лорер пък добави, че България е парламентарна република и “никой няма право да отхвърля на законно определена политическа мощ да осъществя мандатът, който суверенът ѝ е дал ”.

По мотив известието на прокуратурата по-рано във вторник, че има предложение до основния прокурор Иван Гешев да изиска имунитета на Петков сподели пред протестиращите, че “винаги сме вярвали в същинското правораздаване, само че това правораздаване не би трябвало да е бухалка ”.

По време на късото ръководство на неговия кабинет дружно с някогашния финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов и говорителката на партията Севделина Арнаудова. Никой от тримата обаче не получи обвиняване и те сполучливо нападнаха арестите си в съда.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР