Няколко хиляди души от цяла България и чужбина потърсиха изцерение

...
Няколко хиляди души от цяла България и чужбина потърсиха изцерение
Коментари Харесай

Хиляди търсиха изцерение на Дамбалъ

Няколко хиляди души от цяла България и чужбина потърсиха изцерение в планински извор в местността Дамбалъ край Момчилград. Според локално поверие в нощта на 5 против 6 май, когато настава Хадарлез, ледените води, които извират от солидна канара, добиват целебна мощ. Вярва се, че край извора изцерение намират страдащи от заекване, парези, екземи и други заболявания.

Пикът беше след 22 часа нощес, когато броят на запътилите се към извора сензитивно се усили. Движението на коли към извора беше лимитирано. Деца, заболели и възрастни хора се извозваха с превоз, обезпечен от община Момчилград и от доброволци. За децата бяха обезпечени сандвичи и безалкохолни питиета.
 
Край Дамбалъ бяха депутатът от Момчилград Ерол Мехмед, кметът на общината Сунай Хасан, общинският консултант Акиф Акиф и общински чиновници.
 
Точно в среднощ стотици деца бяха потопени от околните си в специфичните басейни, цялостни с ледена вода. Гората се огласи от детски рев и крясъци. Родителите на окъпаните деца ги подсушаваха, след което бяха извозвани от проведения превоз.
    
" Създадохме добра организация. Не допуснахме да стане случай макар огромното скупчване на хора. Благодаря на доброволците, на служителите на реда и на общинските чиновници, които се грижиха за реда и организацията ", съобщи кметът Сунай Хасан. Той добави, че вследствие на удобства достъп през последните месеци Дамбалъ е доста по-посещаван от туристи. По думите на кмета Дамбалъ е измежду главните обекти на рeлигиозния туризъм. Местността е атрактивна и за феновете на природата.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР