Няколко хиляди души – много от които с факли в

...
Няколко хиляди души – много от които с факли в
Коментари Харесай

Няколко хиляди души поискаха оставката на Орбан

Няколко хиляди души – доста от които с факли в ръце, желаеха оставката на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан и Главния прокурор на страната Петер Полт с проява в центъра на Будапеща, предава ТАСС .

Шествието от вторник вечерта е било проведено от постройката на Генералната прокуратура до Народното събрание, след което е извършен протест на централния площад " Лайош Кошут “.

Акцията е проведена по апел на някогашния държавен чиновник Петер Маджар, който обществено упрекна управляващите в систематична корупция. Той разгласява запис на диалог с някогашната си брачна половинка Юдит Варга, която неотдавна подаде оставка като министър на правораздаването дружно с президента на страната Каталин Новак поради абсурда с помилването на мъж, наказан за педофилия.

На записа се чува по какъв начин Варга, тогава отпред на Министерството на правораздаването, приказва за опита да се унищожат част от доказателствата по така наречен дело Волнер-Шадл. Основният обвинен е някогашният държавен секретар на Министерството на правораздаването Пал Волнер, който през 2022 година бе упрекнат в приемане на подкупи от някогашния началник на службата за правосъдни реализатори Дьорди Шадл. Прокуратурата настоя за лишаването им от независимост.

Във вторник Маджар даде показания пред прокурорите като очевидец по делото и по-късно провежда проява с искане за оставката на Орбан. Той разгласи желанието си да сътвори партия, с цел да се опълчи на сегашната власт.

От Прокуратурата увериха, че следствието по случая ще бъде приключено и по него не са извадени доказателства. От своя страна представители на държавното управление нарекоха изказванията на Маджар " стихия в чаша вода “, а Варга показа обява в обществените мрежи, в която показва неодобрение от дейностите на някогашния си брачен партньор, който скрито записал диалога им.

Очаква се политическата съпротива да се опита да завърти абсурда, който избухна единствено месец и половина след оставката на президента и правосъдния министър. За държавното управление и ръководещата партия  " ФИДЕС - Унгарски цивилен съюз “ обстановката е неприятна предвид на наближаващите избори за Европейски парламент, планувани за началото на юни, отбелязва организацията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР