Няколко хиляди демонстранти се събраха тази вечер в грузинската столица

...
Няколко хиляди демонстранти се събраха тази вечер в грузинската столица
Коментари Харесай

Демонстрация в Грузия срещу законопроекта за „чуждестранните агенти“: „Не на руския закон!“

Няколко хиляди стачкуващи се събраха довечера в грузинската столица Тбилиси, часове след началото на разискването в Народното събрание на спорен законопроект за „ задграничните сътрудници “, който към този момент провокира всеобщи демонстрации през 2023 година, съобщи Франс прес. В началото на митинга съперниците на текста обявиха, че той прекалено много припомня на съветския закон, употребен от години от Кремъл за репресии на дисидентски гласове, прибавя организацията.

„ Не на съветския закон! “, скандираха няколко хиляди протестиращи, събрали се в центъра на Тбилиси пред постройката на Народното събрание. Множеството блокира една от основните артерии на грузинската столица, а полицейски сили за битка с безредиците обезопасиха входовете на постройката, съобщи публицист от Агенция Франс Прес.

„ Ние, мирните стачкуващи, ще принудим лакеите на Русия от „ Грузинска фантазия “ (управляващата партия, бел. АФП) да отдръпват този закон “, сподели студентът Коте Татишвили, който също беше пристигнал да показва.

Депутатите започнаха през днешния ден да разискват текста на първо четене, само че не стигнаха до гласоподаване в края на деня. Управляващата партия „ Грузинска фантазия “, която има болшинство в Народното събрание, разполага с нужните гласове, с цел да го одобри.

Снощи към 10 000 души стачкуваха против този законопроект, а полицията извърши 14 ареста по време на митинга. Също през вчерашния ден депутати от ръководещата партия и от опозицията влязоха в сблъскване по време на разискването, което докара до сборичкване в пленарната зала.

Ако бъде признат, законът планува организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като " организация, защитаваща ползите на непозната мощ ", под опасност от санкции. Правителството твърди, че този закон ще донесе повече " бистрота " във финансирането на организациите, само че критиците му се притесняват, че той ще бъде употребен като инструмент за репресии против Неправителствени организации и самостоятелни медии.

Европейският съюз, към който Грузия се стреми да се причисли, прикани текстът да бъде отдръпнат, тъй като опонира на програмата за промени, която страната би трябвало да предприеме, с цел да напредне по пътя към участието. Сегашният законопроект " ще отблъсне Грузия от Европейски Съюз, вместо да я приближи до него ", акцентира през днешния ден в „ Екс “ ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Първият вид на законопроекта беше отдръпнат през март 2023 година след всеобщи протестни демонстрации, които бяха разпръснати от полицията със сълзотворен газ и водни оръдия.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР