Няколко досъдебни производства са образувани, а още десетки нарушения на

...
Няколко досъдебни производства са образувани, а още десетки нарушения на
Коментари Харесай

Полиция и НАП удариха дърбопреработватели

Няколко досъдебни производства са формирани, а още десетки нарушавания на трудовото, на данъчното законодателство, на условията за пожарна сигурност са открити при профилирана полицейска акция. Тя е извършена през вчерашния ден от чиновници на бранш „ Противодействие на икономическата престъпност ” при ОДМВР-Пазарджик. В спецоперацията са взели присъединяване инспектори от ТДНАП-Пловдив, Изпълнителната организация по горите, Областната ревизия по труда, чиновници на РСПБЗН-Велинград. Извършени са инспекции на две компании осъществявали активността си на територията на Велинград. Дейността им е обвързвана с преправка на дървесина.

В двата промишлено-складови обекта на първата компания според наличната документи е трябвало да има несъмнено количество дървесина. При инспекцията обаче разликата сред наличността по документи и действителната се оказала над 1000 кубически метра. Това дало сигнал на проверяващите, че продукцията е осъществена, само че за това не са издадени нужните финансовово-счетоводни документи. Резултатът от това е, че са укрити данъчни отговорности. В тази връзка е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по чл.255 от Наказателен кодекс, а инспекторите от ТДНАП-Пловдив са запечатали единия от обектите на сдружението, като следва щателна данъчна проверка. Служителите на регионалната ревизия по труда са установили, че са били наети на работа малолетни лица, за което е формирано полицейско произвеждане за закононарушение по чл.192а от Наказателен кодекс. Съставени са и актове за определяне на нарушавания свързани с това, че 10 от служащите във компанията не имали постоянни трудови контракти според българското законодателство.

Съвместната инспекция във втората компания дала съвсем аналогична картина. Дружеството било профилирано в преработката на дървесина и производството на пелети. Установена е липса на близо 350 тона подготвена продукция, който в реалност е осъществена пазара без документи, като по този метод за избегнати данъчни отговорности в огромни размери. Тук също е формирано полицейско произвеждане по член 255 от Наказателен кодекс и следва данъчна проверка. От страна на инспекторите „ Държавен противопожарен надзор ” при РСПБЗН-Велинград са формирани акт и наставления за открити нередности в пожарната сигурност на постройките и индустриалните процеси. В хода на следствието органите на реда ще ревизират и за възможна съгласуваност сред двете компании, което е довело до ощетяване на държавния бюджет. Работата и по двата случая продължава под наблюдението на окръжната прокуратура в Пазарджик и Районната прокуратура във Велинград.    

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР