Няколко дни, след като от Здравното министерство обявиха, че през

...
Няколко дни, след като от Здравното министерство обявиха, че през
Коментари Харесай

Вентолин и Пулмикорт пак няма в аптеките, фармацевти се съмняват за реекспорт

Няколко дни, откакто от Здравното министерство оповестиха, че през декември са направени изключителни доставки на всеобщо прилагани при децата лекарства за дихателни инфекции - Вентолин и Пулмикорт, такива в складовете към този момент няма.

Маргарита Грозданова, която е фармацевт от София означи пред БНР, че аптеките са получили по 1-2 опаковки Вентолин и 4-5 опаковки Пулмикорт, което са оскъдни количества.

„ В складовете в този момент отново няма наличия, акцентира тя.

„ За 1-2 дни количествата се изчерпаха. Много е допустимо да се прави реекспорт с тях ”, изрази подозрение тя.

Цели групи антибиотици липсват от аптечната мрежа, добави тя.

Според Боряна Ботева от Сдружението за развиване на българското опазване на здравето, неналичието на лекарства се дължи главно на реекспорт.

„ Няма по какъв начин от години лекарства да липсват и да се оправдаваме с Ковид ”, сподели тя и уточни, че получават сигнали и за изчезнали лекарства и за ревматоидни болести и диабет.

Възможно е да има по-голямо ползване или презапасяване с медикаментите за респираторните болести, само че има лекарства, при които казусът е от години - той е явен, само че никой не желае да го реши ”, акцентира Ботева.

 Грешна е ценовата политика като цяло при реимбурсирането на лекарства от страна на НЗОК, счита тя:

„ Този проблем не могат да го решат пациентските организации. Трябва да има политическа воля да се реши този въпрос. Ние сигнализираме за това от години ”.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР