Няколко дни, след като бяха обявени общите правила за мораториум

...
Няколко дни, след като бяха обявени общите правила за мораториум
Коментари Харесай

Ето на какви условия трябва да отговаряте, за да можете да отсрочите кредита си

Няколко дни, откакто бяха оповестени общите правила за мораториум по заемите на жители и компании, потърпевши от ограниченията за противопоставяне на ковид, множеството търговски банки оповестиха на уеб страниците си изискванията, по които всеки дебитор ще може да кандидатства за отсрочване на заплащанията по своите отговорности. Припомняме, че това имат право да създадат както жители, по този начин и компании, които са в положение да потвърдят, че са изгубили приход поради противоепидемиологичните ограничения. Другото значимо изискване е претендентите да нямат просрочия повече от 90 дни по заемите си.

Може да се кандидатства за отсрочване на заплащанията както на лихви, такси и комисионни и главници по отговорностите към банки, по този начин и единствено за главници. Срокът на отсрочване не трябва да надвишава 6 месеца, само че не по-късно от края на годината. При подписване на контракта за отсрочване длъжникът и кредиторът подписват нов погасителен проект за погашение за интервала след приключването на мораториума както на отсрочените за неговия период суми, по този начин и на остатъчната част на дълга.

Самият период на мораториум, както и на дължимите заплащания, върху които той ще се разгръща, се договарят с банката по поръчка на клиента.

Срокът на новия погасителен проект, който ще влезе в действие след привършване на мораториум, също е въпрос на договаряне. Плащането на отсрочените суми, съответно за жителите, обаче надали ще бъде разсрочвано за повече от една година за потребителските заеми и за повече от пет години за жилищните заеми.
 Ето при какви условия можете да изтеглите безлихвен заем до 4500 лв.
Ето при какви условия можете да изтеглите безлихвен заем до 4500 лв.

Българска банка за развиване разгласи условията към претендентите

Гражданите и компаниите могат да аплайват за отсрочване посредством онлайн банкирането си, със поръчка по е-mail, oт интернет страницата на банката или в нейните клонове.

При обособените банки формите за кандидатстване се разграничават. Най-общо жителите или компаниите би трябвало да подадат поръчка, в която с изключение на данните си да посочат какво отсрочване желаят - за всички заплащания или за избрана част от тях, по кои от отговорностите си желаят мораториум и какви са аргументите, заради които желаят този мораториум. Точно тези аргументи подлежат на доказване или на инспекция и тук банките се разграничават в своя метод. Някои то тях изискват клиентите им единствено да заявяват каква тъкмо вреда им е нанесла карантината - загуба на работа, понижение на приход, затваряне на бизнеса, спад на приходите от продажби и други.

В тези случаи банките обаче си резервират правото да ревизират изложените от длъжниците аргументи или както е при " УниКредит Булбанк ", ПИБ, Пощенска банка и " Райфайзенбанк (България) да вземем за пример, да изискат документи, с които клиентът да потвърди, че посочените в заявката аргументи в действителност съществуват. Например да изискат документ за излизане в неплатен отпуск или за понижаване на трудовото заплащане или за освобождение от работа.

За компаниите нещата наподобяват по-лесни, тъй като банките постоянно могат да ревизират дали в действителност приходите им са намалели по месечните им оборотни ведомости.

Други кредитни институции като да вземем за пример Централна кооперативна банка, са оповестили по-детайлни форми за кандидатстване за отсрочване на заплащанията. В тях са изброени съответните аргументи, по които длъжникът може да желае мораториум - загуба на работа, неплатен отпуск, карантина, здравословни аргументи, понижаване на възнаграждението и други.
 Стана ясно при какви условия ще бъдат отлагани заплащания по заем
Стана ясно при какви условия ще бъдат отлагани заплащания по заем

Кредитополучателите в страната ще могат да отсрочат период до края на 2020-а вноските си

При " Банка ДСК " жителите би трябвало да подадат искане за отсрочване на заплащанията, което да конкретизира мечтаното отлагане за всеки кредитен артикул и аргументите за това. Изискването е клиентът да заявява повода за отлагане на заема и да е в положение да я удостовери с документи, като да вземем за пример със заповед за преустановяване на трудово правно отношение, заповед или уверение от шеф за прилагане на неплатен отпуск, документ за регистрация в Бюрото по труда и други, според от повода за усложнения в изплащането на заема. Фирмите клиенти на " Банка ДСК " подават искане за отлагане на отговорности по заема, в което показват по какъв метод е обиден бизнесът им, да вземем за пример имат ли неработещи обекти, с какъв брой са намалели приходите им, имат ли усложнения в доставките на първични материали и експедицията на продукцията си (т.е. наранени са употребените транспортните услуги и логистика), от кои ограничения на държавното управление ще се възползват, други

Клиентите, които желаят да подадат такова искане, следва да се свържат с обслужващия ги експерт и ще получат нужната спомагателна консултация.

Във формата на ОББ с изключение на съответните аргументи, по които може да се кандидатства също категорично би трябвало да се показват и документите, които би трябвало да се приложат, с цел да се потвърди съществуването на тези аргументи - да вземем за пример болничен лист, заповед за преустановяване на трудово правно отношение, заповед или уверение от шеф за протичащ неплатен отпуск и други сходни.

Гражданите и предприемачите, които желаят отсрочване на заплащанията по отговорностите си би трябвало да са наясно, че за погрешна информация, която са подали в настояванията си до банките, носят съответната отговорност. Освен заплахата да попаднат под ударите на закона за погрешна информация, клиентите би трябвало да са наясно, че при подаване на погрешни данни, освен, че няма да получат мечтаното от тях отсрочване, или в случай че към този момент получено то ще бъде прекъснато, само че заема им може да стане предварително дължим.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР