Няколко дни преди Коледа се навършиха 52 години от трагедията

...
Няколко дни преди Коледа се навършиха 52 години от трагедията
Коментари Харесай

11 трупа под лавина край Мальовица по Коледа - няма друга такава трагедия в световната планинарска история

Няколко дни преди Коледа се навършиха 52 години от нещастието под Мальовица, при която година лавина затрупва 16 алпинисти. 11 от тях умират.

В средата на декември през 1965 година групата от градската школа по алпинизъм в София потегля от връх Малка Мальовица до Злия зъб. Условията са тежки. Има прясно навалял сняг с дебелина 30-40 см., насъбран върху заледена основа, напомня нещастието dir.bg .

Вместо да вървят по долината по зимната маркировка и след това непосредствено да се качат към превала сред Орлето и Мальовица, те потеглят диагонално.

Лавината пада съвсем незабавно. Макар и дребна по мащабите си, от вида „ снежна дъска “ - с размери 57 м. широчина и 79 м. дължина, тя е съдбовна.

Общият размер на снежната маса е 1403 куб.м, които затрупват алпинистите. Най-дълбоко затрупаният е открит на 7 метра дълбочина.

Ето какво споделя един от оживелите в книгата на Спас Малинов " Лавина от мемоари ":

В 6 часа на 16 декември 16 алпинисти тръгнахме от хижата към връх Мальовица. Оттам по ръба през Петлите и Орловец трябваше да стигнем до връх Злия зъб.

Всички, отпред с шефа на Градската школа по алпинизъм Тодор Николов и майсторът на спорта инж. Михаил Угляров, бяха добре готови.
Най-младите бяхме възпитаници, аз – на 18 и половина, и 17-годишният Чавдар Костадинов. Единствената жена в групата бе Мария Тутурилова.

Колоната ни се заизнизва в Мальовишкия циркус и над Еленино езеро. Времето като че ли беше замръзнало в студената ветровита заран. В този миг аз бях четвърти подред в колоната, най-отпред беше Ричо. Когато бях на ъгъла на серпантината, погледнах часовника си – показваше 8.10 часа.

Точно в този момент целият снежен скат, на който бяхме всички, потегли надолу. Снегът падна надолу и се обърна от отсрещния скат, като затрупа доста надълбоко групата. Всичко стана толкоз ненадейно и бързо, че никой нямаше време за никаква реакция.

После ми споделиха, че някой извикал – „ лавина”, само че от вятъра не съм чул нищо. Дори и да бях чул реакцията ми щеше да е същата, не можеш да се направиш нищо. Има големи лавини, които падат повече от 20 минути.
Тази лавина бе едвам 79 м. дълга и 57 м. необятна, обща кубатура сняг – 1403 м. (тези данни са от направеното премерване по-късно от Кирил Петров от ПКСС). Свлече се единствено за десетина секунди, а погуби 11 души.
Няма различен подобен случай в международната планинарска история ".

Трагедията въодушевява Блага Димитрова да напише сюжета за кино лентата „ Лавина”, публикуван и като разказ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР