Някои видове бактерии могат да преживеят и най-негостоприемните условия –

...
Някои видове бактерии могат да преживеят и най-негостоприемните условия –
Коментари Харесай

Откриха изключително издръжливи видове бактерии, които виреят в… бетон

Някои типове бактерии могат да преживеят и най-негостоприемните условия – даже бетон, потвърждава ново изследване. Нещо повече - те виреят отлично в този изсъхнал строителен материал.

Изследването демонстрира, че тези бактерии могат да ни предупредят за предизвикваните от влага алкално-силициеви реакции (т.нар. „ рак на бетона “), които довеждат до структурни проблеми. Нещо повече – на по-късен стадий даже бихме могли да караме бактериите да поправят мостовете и пътищата.

Макар и предходни изследвания да демонстрират, че бактериите могат да трансфорат бетона в собствен дом, учените вземат решение да проучат по-подробно кои тъкмо микроби се срещат в него и по какъв начин тези общества евентуално се трансформират с течение на времето.

„ Нищо не знаем за микробите в бетона – споделя микробиологът Джули Марсека от Университета на Делауер. – Това е най-често употребяваният строителен материал в света и ние нямаме визия какво живее в него. “

Бетонът се намира в „ мокри среди, канализационни системи, мостови структури и ние знаем, че микробите по повърхностите могат да доведат до неговата деградация. Но какво има в него и правили нещо? Може ли да ни разкрие някаква информация? “

За задачата на изследването Марсека и нейните сътрудници употребяват 40 бетонни цилиндрични проби. Всяка една от тях е почти с размера на еднолитрова бутилка. Някои са построени от бетонна примес, податлива на разрушителните алкално-силициеви реакции, до момента в който други – с леко изменена формула, която би трябвало да защищава бетона от тези реакции.

Те слагат пробите на покрива на лабораторията и ги следят постоянно за интервал от две години. В края на краищата откриват (посредством ДНК анализ), че най-често срещаните бактерии са Proteobacteria, Firmicutes и Actinobacteria. Вероятно 50-60% от тях са пристигнали от суровите материали (особено от чакъла), споделят учените.

Екипът открива, че разнообразието от микроби понижава с течение на времето, въпреки че някои бактерии още веднъж възстановяват числеността през избрани сезони (това евентуално демонстрира, че наличността на източниците на храна също се променят).

„ С какво се хранят? – пита Марсека. – Възможно е да гълтам мъртвите тела на останалите микроби. Ако няма какво да ядат, някои от тях могат да образуват спори или да образуват инертен клетъчен вид, който не прави нищо, до момента в който не завали – тогава стартира да се храни с колкото храна успее, след което още веднъж минава в латентно положение. “

Разликите в бактериите, открити в двата разнообразни вида бетон, е напълно дребна, въпреки че някои типове микроби, наподобява, избират общоприетата примес. Изследователите се надяват, че по-нататъшните изследвания ще спомогнат за идентифицирането на евентуално нестабилни структури само и единствено по наличието на бактериите в тях –преди появяването на каквито и да било пукнатини.

Изследването е оповестено в mSystems.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР